Európu znepokojuje americký sledovací program

fbi agenti
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody sa bude dôkladne zaoberať programami sledovania USA. Nepáči sa im hlavne program s názvom PRISM. Europoslancov pobúrili informácie o údajnom odpočúvaní inšititúcií Únie i ďalšie obvinenia zo špionážnych aktivít Američanov. Začalo sa teda vyšetrovanie, ktorého výsledky by mal výbor predložiť do konca roka.

Poslanci vyzvali americké orgány, aby im bez zbytočného odkladu poskytli úplné informácie o údajnej sledovacej činnosti voči EÚ a jej občanom. Zároveň sa obrátili na Komisiu, Radu a členské štáty so žiadosťou, aby zvážili všetky nástroje, ktoré majú k dispozícii pri rokovaniach s USA. Vylúčená by nemala byť ani možnosť pozastaviť dohody o používaní osobného záznamu o cestujúcom a Programu na sledovanie financovania terorizmu.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Parlament však vyjadril znepokojenie aj nad zisteniami ohľadne údajných programov sledovania, za ktorými stoja dokonca niektoré štáty Únie – Veľká Británia, Švédsko, Holandsko, Nemecko a Poľsko. Poslanci preto vyzvali všetky členské štáty, aby preskúmali zlučiteľnosť takýchto programov s legislatívou EÚ.

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices