Zoznam zakázaných leteckých spoločností sa rozširuje!

lietadlo
PHOTO: Flickr.

Európska komisia opäť aktualizovala európsky zoznam leteckých spoločností, ktoré podliehajú zákazu alebo obmedzeniam pri prevádzkovaní letov v rámci Únie.

Momentálne sa na ňom nachádza 280 leteckých spoločností certifikovaných v štátoch, ktoré majú úplný zákaz prevádzkovať lety vo vzdušnom priestore EÚ. Ide o krajiny ako Afganistan, Angola, Benin, Džibuti, Eritrea, Filipíny, Gabon (s výnimkou troch leteckých spoločností, ktoré prevádzkujú lety za určitých podmienok a obmedzení), Indonézia (s výnimkou piatich leteckých spoločností), Kazachstan (s výnimkou jednej leteckej spoločnosti, ktorá prevádzkuje lety za určitých podmienok a obmedzení), Kirgizsko, Konžská republika, Konžská demokratická republika, Libéria, Mauritánia, Mozambik, Rovníková Guinea, Sierra Leone, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Sudán, Svazijsko a Zambia.  Na zozname sa nachádzajú samostatne aj 2 letecké spoločnosti: Blue Wing Airlines zo Surinamu a Meridian Airways z Ghany; a tiež desať leteckých spoločností, ktoré podliehajú prevádzkovým obmedzeniam a môžu prevádzkovať lety do EÚ za prísnych podmienok. Ide o spoločnosti Air Astana z Kazachstanu, Afrijet, Gabon Airlines a SN2AG z Gabonu, Air Koryo z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, Airlift International z Ghany, Air Service Comores z Komor, Iran Air z Iránu, TAAG Angolan Airlines z Angoly a Air Madagascar z Madagaskaru.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Zo zoznamu ale niektoré spoločnosti aj zmizli. Na základe zlepšení v oblasti bezpečnosti na Filipínach je Philippine Airlines prvá z leteckých spoločností tejto krajiny, ktorá od roku 2010 môže opäť vstúpiť do európskeho vzdušného priestoru. To isté platí aj pre venezuelskú leteckú spoločnosť Conviasa, ktorá mala zákaz prevádzkovať lety od roku 2012. Pokrok zaznamenala aj Líbya, avšak líbyjské orgány súhlasili s tým, že sa ich leteckým spoločnostiam nepovolí prevádzkovanie letov v Európe dovtedy, kým sa ich opätovná certifikácia neukončí k spokojnosti Európskej únie. Komisia takisto ocenila dobrý pokrok, ktorý dosiahli Sudán a Mozambik.

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices