Bezpečnejšia kozmetika v našich obchodoch

kozmetika
PHOTO: Flickr.

V krajinách Únie by sa mala objavovať už iba bezpečná kozmetika. Zaručiť by to malo nariadenie, ktoré sa vzťahuje nielen na takýto tovar, vyrobený v EÚ, ale aj mimo nej. Všetky výrobky musia spĺňať prísnejšie nariadenia.

Okrem kvality kozmetiky by sa mala zlepšiť aj naša informovanosť. Ide nielen o líčidlá, parfumy a vody po holení, ale aj také ochranné prípravky na opaľovanie, zubné pasty, či čistiace prostriedky.

V Únii pôsobí mnoho lídrov odvetvia a viac ako 4 000 výrobcov kozmetiky. Podľa nových nariadení sa na trh môžu dostať iba výrobky, ku ktorým je určená právnická alebo fyzická osoba z EÚ ako „zodpovedná osoba“. Tá musí viesť informačnú zložku o výrobku vrátane posúdenia jeho bezpečnosti výrobku. Musí tiež oznamovať závažné nežiaduce účinky príslušným vnútroštátnym orgánom. Tie sú povinné sprístupniť ich ostatným členským štátom Únie. Všetky použité farbivá, konzervačné látky a UV-filtre vrátane nanomateriálov musia byť výslovne schválené. Nanomateriály musia byť označené v zozname zložiek slovom „nano“ v zátvorkách za názvom látky, napr. „oxid titaničitý (nano)“.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Výrobcovia, ktorí chcú na výrobku uviesť určité tvrdenie, napr. že deodorant „pôsobí počas 48 hodín“, budú musieť dodržať šesť spoločných kritérií: právny súlad, pravdivosť, existencia dôkazov, čestnosť, férovosť a informované rozhodovanie. Príslušné vnútroštátne orgány budú môcť overovať súlad tvrdení s týmito kritériami.

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices