Máte európsky preukaz zdravotného poistenia? Patríte k 190 miliónom Európanom!

EHIC_LOGO_Karte_txt-DE
PHOTO: Flickr.

Už dvaja z piatich Európanov sú držiteľmi Európskeho zdravotného preukazu. Každý rok ho tak vlastní oveľa viac ľudí. V roku 2012 stúpol tento počet oproti roku 2011 o 15 miliónov držiteľov. S preukazom si tak môžete užívať výlety v EÚ, vo Švajčiarsku, Lichtenštajsku, Nórsku a na Islande bez zbytočných starostí. Aj podľa komisára Lászla Andora pre zamestnanosť a sociálne záležitosti je preukaz skutočne úspešný a priniesol svoje ovocie. Dokonca ak by niektorý z členských štátov odmietol plniť si svoje povinnosti vo vzťahu k držiteľov tohto preukazu, Komisia prijme opatrenia na ochranu práv občanov Európskej únie.

Držitelia majú nárok na neodkladnú zdravotnú starostlivosť z verejného systému zdravotnej starostlivosti hostiteľskej krajiny. Dostanú ju za rovnakých podmienok a cenu, akoby boli občanmi krajiny, v ktorej sa nachádzajú na výlete, či dovolenke. To však neplatí pokiaľ by išlo o plánované ošetrenia v inej ako domovskej krajine. Všetky nemocnice v EÚ sú tento preukaz povinné uznať.

Pokiaľ by sa Vám stalo, že Európsky preukaz zdravotného poistenia by Vám odmietli akceptovať, podľa EK by ste mali kontaktovať úrady verejného zdravotníctva vo svojej domovskej krajine. Komisia následne bude rokovať o probléme s orgánmi dotknutej krajiny.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

APLIKÁCIA DO TELEFÓNU

Pred cestou do zahraničia si môžete napríklad stiahnuť aplikáciu EPZP do telefónu. Nájdete v nej všetky všeobecné informácie o preukaze ako aj telefónne čísla tiesňového volania, zoznamy ošetrení ale aj pomôcky ako žiadať náhrady nákladov. K dispozícii máte na výber 24 jazykov a všetky členské krajiny EÚ, ale aj Islandu, Lichtenštajnska, Nórska, či Švajčiarska. Aplikácia však nie je náhradou zdravotného preukazu.

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices