Nezamestnanosť v EÚ v lete výrazne nestúpala

nezamestnaný úrad práceEurostat zverejnil najčerstvejšie prieskumy nezamestnanosti. Ukazujú, že v júli sa počet ľudí bez práce nezvyšoval a je porovnateľný s predchádzajúcim mesiacom. V rámci celej EÚ dosahuje miera nezamestnanosti  11 percent, pokiaľ by sme sa pozreli iba na krajiny, ktoré používajú jednotnú európsku menu euro, je toto číslo o niečo vyššie – 12,1%. V porovnaní  s minulým rokom sa ale štatistiky zhoršili – pribudlo takmer milión nezamestnaných.

Celkovo je podľa Eurostatu momentálne bez práce 26 654 miliónov obyvateľov Únie. To je stále o 33 tisíc menej ako pred mesiacom – zlepšeniu stavu nezamestnanosti zrejme pomohli aj sezónne práce.

Najviac ľudí bez práce je stále v Grécku (27,6%) a Španielsku (26,3%). Naopak najlepší stav je v Rakúsku (4,8%), nemecku (5,3%) a Luxembursku (5,7%).

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

V porovnaní s minulým letom najviac nezamestnaných v priebehu dvanástich mesiacov  pribudlo na Cypre, v Grécku, Slovinsku a Holandsku. Polepšili si Lotyšsko a Estónsko, kde nezamestnanosť klesla dokonca o niekoľko percent.

Mimoriadne silnou skupinou nezamestnaných v Únii stále zostávajú mladí ľudia vo veku do 25 rokov. V júli ich bolo bez práce viac ako 5 a pol milióna.

O nin

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices