Situácia na Slovensku je menej „mizerná“ ako minulý rok

Napriek tomu máme na Slovenku takzvaný index hospodárskej mizérie 6. najvyšší v EÚ!

Len málokto by o terajšej hospodárskej situácii, ktorá vládne Slovensku, hovoril ako o priaznivej. Napriek tomu výsledky vývoja ekonomiky pre tento rok sú lepšie ako sa očakávali. Keď sa totiž porovnáme s minulým rokom a aj so rokom 2011 môžeme povedať, že prvých šesť mesiacov tohto roka bol o niečo lepší. Na druhej strane horšiu úroveň ukazovateľa majú už iba v piatich európskych ekonomikách.

Tak ako hovorí analytička Poštovej Banky Eva Sadovská, história indexu hospodárskej mizérie siaha až do 60. rokoch minulého storočia. Napríklad v USA sa vyčísľuje každý mesiac.  Čím je hodnota indexu vyššia, tým je na tom daná krajina „mizernejšie“ ako zase naopak.

Index hospodárskej mizérieIndex hospodárskej mizérie je súčtom priemernej miery inflácie a nezamestnanosti za určité obdobie, v našom prepočte za 1. polrok 2013. S nezamestnanosťou na úrovni 14,3 % a infláciou vo výške 2,0 % dosiahlo Slovensko v prvom polroku 2013 index hospodárskej mizérie na úrovni 16,3 %, čo predstavovalo najlepší výsledok od roku 2010. V porovnaní s minulým rokom 2012 sa hodnota indexu zlepšila zásluhou pomalšieho rastu cien. Tento pokles ale brzdila vyššia miera nezamestnanosti.

Najmizernejší bol život na Slovensku na prelome milénií. Dvojciferné tempo cenového rastu a takmer každý piaty človek bez práce sa v roku 2000 postarali o index hospodárskej mizérie na úrovni až 31,1 %. Najlepší výsledok indexu dosiahla slovenská ekonomika v roku 2009 a to na úrovni 13,0 %. Paradoxne sa tak jednalo o rok, kedy sa na Slovensku naplno začali prejavovať dopady hospodárskej krízy. Nezamestnanosť poskočila na 12,1 %, no rast cien naopak spomalil na 0,9 %. Ďalšie roky priniesli postupné zhoršovanie sa indexu, a to z dôvodu rastúcej miery nezamestnanosti a od roku 2011 ruku k dielu pridal aj rýchlejší cenový rast.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Index hospodárskej mizérie2Vyššiu  úroveň hospodárskej mizérie dosiahlo už iba 5 krajín EÚ. Zatiaľ čo situácia na Slovensku sa zlepšila, až dvadsiatka krajín EÚ si v 1. polroku 2013 oproti roku 2012 pohoršila a vykázala vyššiu úroveň ukazovateľa. Vo väčšine ekonomík bola pritom „na vine“ predovšetkým rastúca miera nezamestnanosti. Najvyššiu hodnotu indexu vykázalo a neslávne prvenstvo z rokov 2010 až 2012 obhájilo Španielsko [28,7 %]. Dôvodom takto vysokého indexu bola predovšetkým dlhodobo vysoká a stále rastúca španielska nezamestnanosť. Horšie ako Slovensko si počínali aj Grécko, Chorvátsko, Portugalsko a Cyprus. A práve Cyprus si v porovnaní s rokom 2012 aj najvýraznejšie pohoršil, a to až o 1,6 p. b. Nebyť spomalenia rastu cien, život na Cypre by bol dnes kvôli skokovitému nárastu nezamestnanosti ešte „mizernejší“. Najnižšiu, a teda najlepšiu, hodnotu indexu dosiahlo Nemecko [7,1 %] a predbehlo tak susedné Rakúsko, ktoré si prvenstvo pripísalo v roku 2012.

Predpokladáme, že druhý tohtoročný polrok bude vo vývoji nezamestnanosti a inflácie podobný tomu prvému. Index hospodárskej mizérie na Slovensku by tak v celoročnom zúčtovaní mohol byť o niečo lepší ako vlani. Vyššia miera nezamestnanosti ale čiastočne vymaže efekt pomalšieho rastu cien a medziročné polepšenie tak zrejme nebude nijako výrazné. Na návrat na predkrízové úrovne si tak ešte budeme musieť niekoľko rokov počkať.

 

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices