Konkurencieschopnosť Slovenska je v EÚ na mizernej úrovni. Horšie skončilo už iba Grécko.

peniaze chudoba
PHOTO: Flickr.

Podľa rebríčka, ktoré pravidelne zverejňuje svetové ekonomické fórum sa Slovensko umiestnilo na 78. mieste. V porovnaní s minulým rokom sme si tak opäť pohoršili, tentoraz o sedem priečok. Konštatuje to správa o globálnej konkurencieschopnosti 2013-2014, ktorú uverejnilo Svetové ekonomické fórum. Naša pozície sa zhoršila už siedmy rok po sebe a dostali sme sa na historicky najhoršie umiestnenie v rebríčku konkurencieschopnosti. V Európskej únii horšie dopadlo už iba Grécko. Predbehli nás dokonca aj také krajiny ako Rumunsko.

V tomto roku Svetové ekonomické fórum hodnotilo 148 krajín z celého Sveta. Na Vrchole opäť skončilo Švajčiarsko, druhé miesto obsadil Singapur a tretie miesto patrí Fínsku. Ťahúň európskej ekonomiky – Nemecko si polepšilo a obsadilo 4. pozíciu. Najlepším spomedzi krajín V4 sú Poliaci na 42. mieste, nasleduje Česká republika so 46. miestom a Maďarsko, ktoré sa umiestnilo na 63. pozícii.

Hodnotenie konkurencieschopnosti vychádza z dostupných štatistík a celosvetového prieskumu názorov riadiacichpracovníkov. Od januára do apríla 2013 sa doň zapojilo viac ako 13 tisíc manažérov. Ako sa umiestnili ostatné krajiny si môžete pozrieť v nasledujúcej tabuľke:

Viac..  Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medzimesačne vzrástla

Index globálnej konkurencieschopnosti (GCI)

1. Švajčiarsko
2. Singapur
3. Fínsko
4. Nemecko
5. USA
6. Švédsko
7. Hong Kong
8. Holandsko
9. Japonsko
10. V.Británia
__________________
42. Poľsko
46. Česká republika
63. Maďarsko
78. Slovensko

 

Informáciu priniesol spravodajský portál noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices