V Európe sa premnožili kliešte! Brusel začne vyvíjať novú vakcínu

kliešť kliešteEurópska Únia sa pustila do boja proti malým a nebezpečným parazitom. V poslednom čase totiž v celej Európe rastie výskyt závažných ochorení, ktoré kliešte prenášajú. Konkrétne ide o lymskú boreliózu, kliešťovú encefalitídu a babeziózu. Každoročne sa nimi po uhryznutí nakazia tisícky ľudí.

Minuloročná správa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb hovorí o počte 1900 a 2630 prípadov ročne. Najviac sa ich už tradične vyskytuje v období od júla do septembra. EÚ preto spúšťa päťročný projekt v hodnote troch miliónov eur na vývoj novej vakcíny, ktorá by zabránila prenosu chorôb po uhryznutí kliešťom. Dostal názov Antidote a podieľať sa na ňom má aj Slovensko. Výsledkom výskumu má byť jedna vakcína, ktorá sa bude zameriavať priamo na prenášače, teda kliešte. Výskum bude riadiť akademické Medicínske centrum univerzity v Amsterdame, pričom vo vedeckom tíme budú mať zastúpenie poprední európski odborníci na všetky tri spomínané choroby i vakcinológiu. Na projekte sa budú podieľať aj ústavy a inštitúty z viacerých krajín. Slovensko bude zastupovať Ústav virológie Slovenskej akadémie vied.

Kliešťová encefalitída je vírusové infekčné ochorenie, postihujúce centrálny nervový systém. Prejavuje sa zväčša ako dvojfázového ochorenie – v prvej fáze sa objavujú príznaky ako horúčka, únava, bolesti hlavy, svalové bolesti a nevoľnosť. Druhá fáza zasahuje neurologický systém s príznakmi meningitídy alebo encefalitídy. Lymská borelióza je zase spôsobená rôznymi druhmi baktérií z rodu Borrelia. Prvým prejavom tejto choroby je charakteristická kožná vyrážka, ktorá sa objaví na mieste prisatia kliešťa zvyčajne po týždni – dvoch.  Vyrážka sa následne niekoľko dní postupne rozširuje. Väčšinu prípadov možno úspešne liečiť antibiotikami, avšak neliečená sa infekcia rozšíri na kĺby, srdce a nervový systém.  No a napokon babeziózu spôsobuje parazit Babesia, ktorý napáda a ničí červené krvinky. Niektorí ľudia môžu mať príznaky chrípky ako horúčka, zimnica, bolesti svalov, únava, ale aj žltačka. U pacientov s poruchou imunitného systému sa môžu vyskytnúť ťažké prípady a môže dôjsť dokonca k zlyhaniu orgánov a smrti. Pri borelióze a babezióze zatiaľ nie je žiadna vakcína dostupná.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

O nin

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices