Európska komisia chce vyrábať robotov, ktorí nahradia ľudí!

robot
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Komisia už totiž nechce vystavovať ľudí nebezpečným podmienkam pri kontrolách kontajnerov, ktoré prevážajú produkty z ropného, plynárenského, či petrochemického priemyslu. Spoločne s konzorciom desiatich európskych spoločností pod vedením spoločnosti Shell sa tak začína projekt s názvom PETROBOT.

Pri terajších kontrolách totiž musia inšpektori pri kontrolách odstaviť tieto zariadenia. Následne nádoby odpojiť od aktívnych úsekov závodu, očistiť nádoby a vykonať množstvo nebezpečných a časovo náročných úkonov. To všetko by pri tom mali robiť už roboti. Dôjde tak k časovým úsporám, ale aj k otvoreniu nových trhov pre európsky robotický priemysel. Tým sa vytvoria aj nové pracovné miesta v oblasti výroby a údržby robotiky.

Podľa predsedníčky Európskej komisie pre digitálnu agendu Neelie Kroseovej nie je preto náhodou, že svetové vedúce postavenie v oblasti robotiky je Európa. Projekt PETROBOT bude počas troch rokov zahŕňať partnerov  z Holandska, Spojeného kráľovstva, Švédska, Nórska, Švajčiarska a Nemecka. Európska únia vyčlení na projekt v hodnote 6,2 milióna eur sumou 3,7 milióna.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

O red

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices