Slováci pracujú v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ oveľa viac!

Iba štyria zo 100 zamestnancov majú skrátenú pracovnú dobu. Slováci tak hlavne pracujú na plný pracovný úväzok. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu EÚ – Eurostatu. Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej pracuje na čiastočný úväzok viac žien (5,7%) ako mužov (2,9%). Pokiaľ však ide o vej, tak skrátenú pracovnú dobu zažili hlavne mladí do 24 rokov (7,3%), ale na druhej strane aj starší vo veku nad 55 rokov (6,9%).

Podiel zamestnaných so skrátenou pracovnou dobouHoci Slováci pracujú na čiastočný úväzok minimálne, majú na to svoje dôvody. Neschopnosť nájsť si prácu na plný úväzok má takmer tretina z nich. Pre desatinu je hlavným dôvodom choroba. Päť zo sto pracujúcich na čiastočný pracovný úväzok uviedlo ako dôvod starostlivosť o dieťa alebo iné rodinné či osobné dôvody.

Menší podiel zamestnancov so skrátenou pracovnou dobou ako u nás poznajú už iba v Bulharsku [2,4 %]. Obdobné trendy na trhu práce majú ale aj všetci naši susedia z V4. Zo zamestnaných Poliakov má skrátenú pracovnú dobu 7,8 %, spomedzi Maďarov rovných sedem percent a v Česku nájdeme zamestnaných na kratší pracovný čas s podielom 5,7 %.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Slovensko tak za európskym priemerom výrazne zaostáva, nakoľko ako v EÚ tak aj v únii má skrátenú pracovnú dobu približne pätina zamestnancov. Absolútnym rekordérom je Holandsko, kde má skrátenú pracovnú dobu takmer polovica zamestnaných. Vyše štvrtina zamestnancov pracuje na čiastočný úväzok v Británii, Nemecku, Švédsku, Dánsku, Rakúsku a Belgicku. V týchto krajinách majú ale zamestnanci oveľa častejšie nielen jednu prácu, ale mininláne dve.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices