Aj Vám siahli v práci na firemný benefit? Podľa prieskumu ich máme čím ďalej, tým menej

sauna
PHOTO: Flickr.

V porovnaní s minulým rokom zredukovali firmy väčšinu benefitov, ktoré mali ich zamestnanci. Redukcia najviac zasiahla vzdelávanie (-11%). Najviac však získal pitný režim, ale aj 13.plat. V tomto roku ho poskytuje viac ako polovica firiem. Takmer všetci zamestnanci na Slovensku dostávajú od svojho zamestnávateľa aspoň jeden benefit.

Tieto zistenia vyplývajú z výsledkov prieskumu zamestnaneckých benefitov, ktorý na prelome júla a augusta 2013 uskutočnila ING – časť pre poistenie a dôchodky. Dobrou správou je, že aj napriek horšej ekonomickej situácii, zamestnávateľom stále záleží na zabezpečení zamestnancov na dôchodok – doplnkové dôchodkové sporenie aj v tomto roku poskytuje ako benefit vyše 60 % firiem. V budúcom roku firmy očakávajú zachovanie benefitov na dnešnej úrovni.

Horšia situácia firiem na Slovensku spôsobila stagnáciu a čiastočnú redukciu poskytovaných benefitov. Podľa výsledkov tohtoročného prieskumu, väčšia skupina firiem hodnotí svoju situáciu ako zhoršujúcu sa (36 %) a iba jedna pätina firiem pociťuje zlepšenie ekonomickej situácie. Tento fakt priamo vplýva na poskytovanie zamestnaneckých benefitov: častejšie ich poskytujú firmy, ktoré hodnotia svoju ekonomickú situáciu pozitívnejšie. Pozíciu najposkytovanejšieho benefitu roku 2013 prevzali stravné lístky (v roku 2012 firemný mobil), ktoré poskytuje 96 % firiem na Slovensku. Tento benefit má zabezpečiť, kvôli zákonnej povinnosti zamestnávateľa, stravovanie vlastným zamestnancom špecifickú pozíciu. To potvrdzujú aj výsledky z Českej republiky, kde takáto povinnosť neexistuje a stravné lístky sa tak nedostali ani medzi top 3 najčastejšie ponúkané benefity.

Na Slovensku patrí do prvej trojky najčastejších benefitov okrem stravných lístkov ešte pitný režim a firemný mobil. Najviac spomedzi benefitov narástol pitný režim (medziročne viac o 6 percentných bodov) a 13. plat. Bonusovú odmenu plánuje v tomto roku poskytnúť viac ako polovica firiem na Slovensku (medziročne viac o 5 percentných bodov), za čo jej, na rozdiel od roku 2012, patrí pozícia v Top 10 najčastejších benefitov.

ING benefity

Motivácia zamestnávateľov zabezpečiť zamestnancov na dôchodok je stále silná

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Doplnkové dôchodkové sporenie (DDS) je v porovnaní s minulým rokom stabilné – v ponuke ho má stále vyše 60 % firiem: „Zamestnávatelia sa tak aj napriek sťaženej ekonomickej situácii stále snažia pomôcť svojim zamestnancom udržať si dobrú životnú úroveň aj v budúcnosti,“ dodáva Juraj Dlhopolček, výkonný riaditeľ pre dôchodky a firemný obchod ING. V ČR poskytuje rovnaký dôchodkový benefit (penzijní připojištění) o niečo väčší počet firiem (68 % v ČR vs. 62 % v SR), v rebríčku najpopulárnejších benefitov sa však zhodne umiestnili na 8. mieste. „U našich českých susedov existuje legislatívna možnosť odpočtu zo základu dane nielen pre zamestnávateľa, ale aj pre zamestnanca. A okrem týchto daňových výhod, je tu aj štátny príspevok, čo na Slovensku úplne absentuje. No vzhľadom na pripravované legislatívne zmeny v slovenskom III. pilieri je pravdepodobné, že vďaka daňovej výhode a vyššiemu dopytu po sporení na dôchodok bude postupne rásť motivácia zamestnávateľa ponúkať tento benefit aj u nás,“ komentuje výsledky Juraj Dlhopolček.

Podľa výsledkov prieskumu 79 % firiem, ktoré ponúkajú príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie, ponúka tento príspevok všetkým zamestnancom. U tých zamestnávateľov, ktorí príspevok poskytujú len niektorým skupinám, najčastejšie rozhoduje rizikovosť danej pozície alebo status zamestnanca s trvalým pracovným pomerom.

 

ZDROJ:

Prieskum o zamestnaneckých benefitoch realizovala spoločnosť ING –časť pre poistenie a dôchodky (zahŕňa spoločnosti ING Životná poisťovňa, a.s., ING Tatry – Sympatia d.d.s., a.s. a ING dôchodková správcovská spoločnosť, a.s.) v dňoch 3. 7. – 5. 8. 2013. Zúčastnilo sa ho 100 spoločností.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices