Rast cien a služieb konečne spomaľuje. Vzdelanie je však stále drahšie

obchod potraviny
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Oproti minulému roku sa v auguste zvýšili ceny len o 1,3%. Takto pomalý rast cien sme naposledy zaznamenali v decembri 2010. Medziročne však zdraželo vzdelanie až o 7%! Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej však na potraviny vynakladáme až štvrtinu našich mesačných spotrebných výdavkov. V auguste len ceny potravín a nealkoholických nápojov zaznamenali o niečo pomalší medziročný nárast o 3,8 %. Rovnaké zdraženie bolo evidované aj pri alkohole a tabaku, v tomto prípade sa ale oproti predchádzajúcim mesiacom jednalo o zrýchlenie tempa rastu. Zlacnenie o – 1,0 % bolo vykázané v prípade pôšt a telekomunikácií. V druhej polovičke prázdnin ale mali dôvod na radosť aj motoristi, nakoľko ceny v doprave zlacneli o – 1,1 %.

Oproti júlu 2013, teda medzimesačne, bol najvýraznejší cenový výkyv smerom nahor evidovaný v prípade alkoholu a tabaku a to o 0,7 %. Naopak, najvýraznejšie zlacnenie oproti tohtoročnému júlu bolo evidované v prípade potravín a nealkoholických nápojov [o -1,1 %], čo je typické pre letné obdobie. O niečo lacnejšie nás ale oproti prvému prázdninovému mesiacu vyšlo aj oblečenie a obuv, vybavenie domácností, rekreácia a kultúra či služby pôšt a telekomunikácií.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

V nasledujúcich mesiacoch očakávame na Slovensku podobný cenový vývoj ako v tých predošlých. S blížiacim sa záverom roka môžu ceny začať rásť o niečo rýchlejšie, medziročné tempo cenového rastu by ale malo zotrvať pod hladinou 2 %. Každú jeseň zvykne infláciou takpovediac „zamávať“ vývoj cien potravín. Pri pohľade na vývoj cien poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch to zatiaľ ale nevyzerá zle. Tie najdôležitejšie sa v auguste obchodovali za ceny o – 40 až – 20 % lacnejšie ako vlani o takom istom čase.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices