Niektoré krajiny EÚ možno opäť zavedú vízovú povinnosť

201011 @dailyshootPoslanci Európskeho parlamentu podporili nové pravidlá, ktoré krajinám EÚ umožnia v krajnom prípade pozastaviť bezvízový styk. Nebojte sa, že v rámci cestovania v Únii si budete musieť vybavovať víza. Opatrenia sa týkajú tretích krajín, ktoré obyvateľom EÚ vízovú povinnosť nezrušili, hoci ich občania môžu pokojne cestovať do našich krajín bez otravného papierovania a platenia poplatkov.

Rozhodnutie prijali v rámci revízie nariadenia EÚ o vízach. Nie všetci poslanci ale boli o tomto kroku presvedčení, o čom svedčí výsledok hlasovania:  328 hlasov za, 257 proti a 46 poslancov sa zdržalo hlasovania. Podľa Výboru pre občianske slobody je ale dôležité pripomenúť si princíp reciprocity, ktorý veľmi nefunguje, keď obyvatelia tretej krajiny síce profitujú z vízovej politiky Únie, ale naopak to už nefunguje. V oblasti víz chce EÚ presadzovať vzájomnosť.

Pravidlá vzájomnosti umožnia EÚ opätovne zaviesť vízovú povinnosť pre občanov krajín, ktorí víza stále žiadajú od obyvateľov Únie. Podľa nich bude môcť EÚ dočasne pozastaviť bezvízový styk s tretími krajinami v prípade, že prudko vzrastie počet nelegálnych migrantov a neopostatnených žiadostí o azyl. V prípade, že niektorý z členských štátov bude mať pocit, že je v núdzovej situácii a bezvízový styk treba na čas stopnúť, obráti sa na Európsku komisiu, ktorá jeho žiadosť posúdi.

Viac..  M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Zmenené pravidlá sa týkajú krajín, ktoré stále trvajú na vízovej povinnosti a europoslanci veria, že sa takto na ne aj zvýši tlak, týkajúci sa zavedenia reciprocity. Medzi tieto krajiny patria aj USA, či Kanada, ktoré stále žiadajú víza od obyvateľov niektorých krajín Únie.

 

O nin

Odporúčame pozrieť

utecenci, migranti

Výbor EP pre občianskej slobody odobril sériu nariadení o migrácii a azyle

Poslanci z výboru Európskeho parlamentu (EP) pre občianskej slobody v stredu schválili viaceré legislatívne návrhy …

Consent choices