Aj na Slovensku ľudia ešte stále veria…

domácnosť, raňajky
PHOTO: Flickr.

Bude lepšie. To si stále opakujú mnohí Slováci. Dokazuje to aj prieskum Spotrebiteľský barometer III, ktorý počas júla 2013 urobil Štatistický úrad SR. Každá siedma domácnosť totiž očakáva zlepšenie svojej finančnej situácie v najbližšom roku. Dokonca plánujú aj kúpu nového auta, či stavbou rodinného domu.

Poznáme to všetci. Účty za vodu, elektrinu alebo plyn, splátka hypotéky, výdavky na potraviny či vreckové pre deti. Vždy je potrebné zosúladiť rodinné príjmy s výdavkami a otázka rodinného rozpočtu je tak na pretrase v každej slovenskej domácnosti. Podľa analytičky Poštovej Banky Evy Sadovskej, zlepšenie svojej finančnej situácie v horizonte 12 mesiacov očakáva približne každá siedma slovenská domácnosť. Viac než polovica respondentov predpokladá, že finančná stránka ich života zostane nezmenená a podiel pesimisticky zmýšľajúcich domácností očakávajúcich zhoršenie svojich finančných podmienok predstavoval zvyšných 27 %.

Pri riadení rodinného rozpočtu ale nestačí iba prispôsobiť rodinné výdavky výške príjmov plynúcich do domácnosti, ale treba myslieť aj na zadné vrátka. Či už kvôli kúpe dlhodobých a teda drahších tovarov, alebo z dôvodu schopnosti čeliť neočakávaným finančným výdavkom, je pre každú domácnosť vhodné vytvárať si určitú finančnú rezervu. Dve pätiny slovenských domácností pritom predpokladajú, že počas nasledujúcich 12 mesiacov budú schopné tvoriť úspory. Na druhej strane, až 58 % našich domácností očakáva, že počas nasledujúceho roka nebudú schopné šetriť a vytvárať tak rezervu na horšie časy.

Sen o krajšom bývaní snívajú mnohí Slováci. A mnohí sa k jeho naplneniu už aj odhodlali. Na otázku, či v priebehu najbližších 12 mesiacov zamýšľajú rekonštruovať svoj príbytok, kladne odpovedalo 17 % našich domácností. Chuť a odhodlanosť rekonštruovať nestačí. Vynovovanie našich príbytkov je totiž finančne náročné a často ho zvažujeme aj niekoľko mesiacov či rokov. Z prieskumu, ktorý ešte vlani pre Poštovú banku uskutočnila agentúra GfK, vyplynulo, že polovicu rekonštruujúcich Slovákov vychádza modernizácia bývania do 3 500 EUR. Ďalšia štvrtina opýtaných na ňu minula alebo mala v úmysle minúť sumu 3 500 – 7 000 EUR. Pri financovaní krajšieho bývania sme síce ochotní siahnuť na svoje úspory, no aj napriek tomu sa vyše polovica rekonštruujúcich nakoniec bez úveru z banky nezaobíde.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Poštová banka barometer III

Nájdu sa ale aj takí Slováci, ktorí sa v horizonte jedného roka plánujú pustiť do ešte väčšej investície a tou je kúpa bytu alebo stavba rodinného domu či chaty. Z barometra vyplynulo, že zaobstarať si nové bývanie má v pláne 6 % slovenských domácností.  Aj v tomto prípade nám však často úspory nestačia a bez úveru z banky sa nezaobídeme. Na Slovensku žije v súčasnosti vo vlastnom byte či dome, ale s úverom, približne každý dvanásty Slovák.

Stále nákladnou, ale v porovnaní s kúpou nehnuteľnosti lacnejšou záležitosťou, je výmena starého auta za nové. Aj kvôli splneniu sna o novom štvorkolesovom tátošovi však musí väčšina z nás poctivo a dlhodobo sporiť alebo sa obrátiť na banku so žiadosťou o úver. Počas nasledujúcich 12 mesiacov si plánuje urobiť radosť novým automobilom 7 % slovenských domácností.

Pokazená práčka, nefunkčný televízor alebo nábytok nespĺňajúci aktuálne dizajnérske trendy. Tak aj toto môžu byť dôvody na nákup predmetov dlhodobej spotreby. Približne každá ôsma domácnosť má počas nasledujúceho roka v pláne zvýšiť svoje výdavky na kúpu bielej alebo čiernej techniky, nábytku, kobercov či iného zariadenia.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices