Európska únia sa chystá raz a navždy zatočiť s roamingom

telefonovanie telefon
PHOTO: Flickr.

Už niekoľko snáh o zrušenie poplatkov za roamingové hovory stroskotalo. Naposledy sa tak stalo po silnej lobby najväčších telekomunikačných operátorov. Od júla 2014 sa má však všetko zmeniť. Ak Vám niekto zatelefunuje a Vy budete v inom členskom štáte EÚ, nebude sa Vám účtovať nič navyše!

Predbehli nás už aj USA, či Ázia, kde tieto poplatky už dávno prakticky nemajú. Balík z dielne Európskej komisie „prepojený kontinent“ má zmodernizovať zaostávajúci telekomunikačný sektor EÚ prostredníctvom odstránenia roamingových poplatkov a zjednodušenia pravidiel na podporu investícií do nových vysokorýchlostných sietí s cieľom podporiť rast a tvorbu pracovných miest.

Hospodársky sektor stále viac závisí od rýchleho pripojenia a odhaduje sa, že dokončením jednotného trhu v oblasti telekomunikácií by sa vytvorili tisícky pracovných miest a HDP by sa zvýšil o takmer 1 % ročne.

Od júla 2014 by ste neplatili osobitné poplatky za prijatie hovoru na váš mobilný telefón počas pobytu v inom členskom štáte EÚ. Spoločnosti by mali povinnosť ponúknuť vám balíky „v cudzine ako doma“, ktoré by platili v celej EÚ, alebo umožniť výber iného poskytovateľa roamingových služieb bez zmeny vašej pôvodnej SIM karty.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Poplatky za medzinárodné volania z pevnej linky by boli obmedzené cenami medzimestských volaní v domácej sieti a volania z mobilného telefónu v rámci EÚ do výšky 0,19 EUR za minútu (bez DPH).

Komisia takisto podporuje „neutralitu siete“  – zásadu, že internet by mal byť otvorený systém, čo by znamenalo predchádzanie tomu, aby spoločnosti poskytovali výhodné ponuky napríklad na vyššiu dátovú rýchlosť prenosu, ktoré by mohli obmedzovať prístup konkurentov na trh.

Úplná harmonizácia pravidiel v oblasti ochrany spotrebiteľa by odstránila potrebu prispôsobovať služby v každej krajine a poskytla spotrebiteľom dodatočnú ochranu. Občania EÚ by mali tiež prínos zo zjednodušených a zrozumiteľných zmlúv, rozsiahlejších práv na zmenu poskytovateľa alebo zmluvy a na ukončenie zmluvy, ak sa nedosiahne prisľúbená rýchlosť internetu.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices