Na DPH unikajú miliardy… aj u nás. Patríme dokonca k najhorším v EÚ

euro peniaze
PHOTO: Flickr.

Neuveriteľných 193 miliárd eur – toľko sa kdesi stratilo v krajinách Európskej únie. Podľa najnovšej štúdie Európskej komisie, ktorá sledovala daňové úniky za rok 2011, sa Slovensko prepracovalo do prvej štvorky. „Zmizlo“ u nás 2,77 miliárd eur, čo znamená, že vo výbere chýbalo 37 percent. Tento únik predstavuje 4 percentá HDP.

Štúdia, v ktorej sme skončili takto nelichotivo,  je súčasťou práce Komisie na reforme systému výberu DPH v Európe a zároveň jej kampane na potlačenie daňových únikov. Priniesla podrobné údaje o rozdieloch medzi sumou splatnej dane a skutočne získanými peniazmi v 26-tich členských štátoch v rokoch 2000 až 2011.

Podľa Algirdasa Šemetu, komisára pre dane, sú takéto úniky neprijateľné. „Treba si uvedomiť, ako by tieto peniaze vedeli posilniť verejné financie.  Naša ambiciózna reforma systému DPH prinesie aj potrebné opatrenia v boji proti daňovým únikom a odporúčania pre vnútroštátne daňové reformy. Dnes už  poznáme reálny problém – a našli sme riešenie. Teraz musia konať členské štáty.“

Viac..  Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

Veľa práce budú mať okrem Slovenska aj Rumunsko, Lotyšsko, Grécko a Litva. Tieto krajiny totiž doplnili prvú päťku. V Rumunsku presiahli daňové úniky sumu 10 miliárd eur – vo výbere tak chýbala takmer polovica očakávanej sumy. Naopak, najlepšie obstáli Švédsko, Malta a Holandsko.

Európska komisia ale dodáva, že pri „stratenej“ časti príjmov z DPH nemusí ísť iba o podvody. Môže za to aj bankrot firiem, či to, že sa dostali do platovej neschopnosti. A svoje urobia aj štatistické chyby, či oneskorené platby.

 

 

 

O nin

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices