Milióny ľudí dostali vďaka EÚ najesť, ale aj prístup k vzdelaniu

povertyPosledné roky zmenili desiatkam miliónov obyvateľov našej planéty život. Vďaka finančnej pomoci Európskej únie, ktorá sa zapojila do globálneho boja proti chudobe,  sa zlepšili podmienky viac ako 46 miliónov ľudí, ktorí sa dostali nielen k peniazom, ale aj k potravinám a materiálnemu zabezpečeniu. Až 14 miliónov detí mohlo ísť do školy a vyše 7 a pol milióna bábätiek sa narodilo pod dohľadom kvalifikovaných zdravotníkov, v normálnom a čistom prostredí.

„Svet urobil veľký pokrok v boji proti chudobe a my sme pyšní na to, že je to tak aj vďaka Európskej Únii.  Pevne verím, že od odstránenia chudoby nás delí už iba jedna generácia. Mojou víziou je svet, kde každý žije dôstojne a v prosperite, s prístupom k čistej vode, kanalizácii a energii, rovnako ako k vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti. Svet, v ktorom sa všeobecne rešpektujú základné ľudské práva a v ktorom je trvalo udržateľný rozvoj. “ To sú slová predsedu Európskej komisie, José Manuela Barrosu. Reagoval tak na správy, ktoré zverejnila Európska komisia iba pár dní pred doležitým stretnutím OSN v New Yorku. Komisia sa pozrela na to, nakoľko sa v rokoch 2004 – 2012 podarilo znížiť svetovú chudobu a či sa darí podporovať rozvojové ciele tohto tisícročia.

Podľa komisára Andrisa Piebalgsa je „EÚ najštedrejším darcom na svete. Naša práca skutočne mení životy miliónom ľudí. Budeme sa aj naďalej usilovať o to, aby sa nám podarilo rozvojové ciele tisícročia splniť do roku 2015.“

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

Medzinárodná dohoda o znížení svetovej chudoby a záchrane miliónov životov vznikla ešte v roku 2000. Zadefinovalo sa osem konkrétnych cieľov, ktoré by sa mali dosiahnuť do roku 2015.  Zaoberajú sa otázkami ako je chudoba a hlad, vzdelanie, rodová rovnosť, zdravie, životné prostredie a globálne partnerstvo pre rozvoj.

Akcia OSN, ktorá sa má konať už 25. septembra v New Yorku sa má zamerať práve na preskúmanie týchto cieľov a zvážiť, ako sa dá ešte urýchliť cesta k nim. Už teraz sa tiež diskutuje o tom, aké ciele a stratégie sa stanovia po roku 2015.  Vo februári 2012 si už Európska komisia určila vlastný projekt s názvom „Dôstojný život pre všetkých – ukončenie chudoby a  udržateľná budúcnosť pre celý svet.“

 

O nin

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices