Slováci sú najmenej zadĺžený národ v eurozóne

euro peniaze
Photo: ilustračné/Flickr

BRATISLAVA – V rámci eurozóny sme najmenej zadĺženým národom! Pre mnohých je to zdá sa neuveriteľné, ale čísla hovoria jasne. Do budúcna sa však všetko môže zmeniť. Rýchlosť nášho zadlžovania totiž v poslednom čase prudko rastie. Môžu za to hlavne nízke úrokové sadzby, ktoré momentálne ponúkajú banky.

Nízke úroky v bankách

Ľudia si dokážu vybaviť veľmi nízke úrokové sadzby v porovnaní s minulosťou. Mnohých to osmelilo a tak si požičiavame oveľa viac. No a tento trend bude, zdá sa pokračovať. Hypotéky vraj budú ešte lacnejšie a úroky pôjdu v blízkej dobe smerom nadol.

Kým v ostatných štátoch eurozóny záujem o úvery klesá, na Slovensku zažívame presný opak. Pritom sila našej ekonomiky skôr nahráva opačnému scenáru. „Rozdiel je v tom, že u nás majú ľudia menšie sociálne istoty a tie drahšie pôžičky asi nedostanú,“ uviedol Ondrej Faith, finančný sprostredkovateľ.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Európska centrálna banka

Z vyjadrení prezidenta Európskej centrálnej banky sa však dá tušiť, že priestor na znižovanie úrokov predsa len ešte zostal. „Kľúčové úrokové sadzby ECB zostanú na súčasných alebo nižších úrovniach aj vďalšom období,“hovorí šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

Práve prostredníctvom nich chce podporiť oživenie európskej ekonomiky, ktorá sa postupne dostáva z problémov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk

 

O red

Odporúčame pozrieť

Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

V pondelok 15. apríla zorganizovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a UNHCR, Agentúra OSN pre utečencov …

Consent choices