John Hardy
PHOTO: Saxo Bank.

John Hardy: Víťazstvo Angely Merkelovej urýchľuje budúcnosť Európy aj eura

John Hardy
PHOTO: Saxo Bank.

Aj keď sa z volieb v Nemecku nakoniec raduje Angela Merkelová, Európa a eurozóna sa ocitli v extrémnej neistote. Drvivé víťazstvo Merkelovej pritom podporili aj voliči, ktorí sa začali odvracať od jej koaličného partnera FDP. Merkelovej tým pádom zostáva nepríjemná povinnosť – vytvoriť koalíciu buď s SPD, alebo so Zelenými.

Tu však nastáva zásadný moment: jedna z týchto koalícií bude viac proeurópska, pretože ľavicové strany bývajú k celému európskemu projektu veľkorysejšie než sama Merkelová. Navyše v prípade „veľkej koalície“ s SPD zrejme pôjde hlavne o veľkosť a hrozí aj väčšie riziko, že pevná ruka Nemecka nad Európou bude podobne slabá, aké silné bolo víťazstvo Merkelovej vo voľbách. V prípade každého rozhodnutia Nemecka týkajúceho sa Európskej únie totiž bude v prvom rade nutné spočítať, aký vplyv bude mať na tamojšiu politickú scénu.

Merkelová pravdepodobne bude pokračovať v prístupe, ktorý jej až doteraz prinášal relatívne úspechy. Tu a tam sa nezaobíde bez menších ústupkov, ako je napríklad v poradí už tretí menší záchranný balík Grécku, aby tak zabránila možnému šíreniu nákazy na ďalšie európske štáty. Novej vízie pre Európu sa však nedočkáme. Nad Európou sa teraz vznáša veľký otáznik kvôli hlbokému napätiu, ktoré ak sa nebude riešiť, roztrhá Európu na kusy. Samozrejme ide o problém jednotnej meny a jednotnej centrálnej banky v rámci únie zloženej z niekoľkých suverénnych štátov.

Európska únia je domom bez základov, a taký dom nemôže stáť večne. Ani nová koalícia vedená Merkelovou sa nebude stavbou týchto základov zaoberať. Nemecko sa maximálne sústredí na látanie ďalších záplat, avšak dom ako celok sa bude aj naďalej rúcať.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

Euro v minulom týždni naskočilo na rally a v porovnaní s americkým dolárom sa vyšplhalo k najvyšším hodnotám od začiatku roka. Americká centrálna banka totiž šokovala celý svet, keď oznámila, že vo svojom programe nákupu aktív nepoľaví. Lenže aj keby Fed svoje nákupy přiškrtil, súvaha centrálnej banky len za rok 2013 čoskoro prekoná jeden bilión dolárov.

Opačnú situáciu vidíme v Európskej centrálnej banke, ktorej súvaha sa za tú istú dobu znížila o 25 percent. A ak sa Merkelová bude angažovať viac proeurópsky a pristúpi na aktívnejšiu úlohu ECB, euro už bude iba oslabovať. Alebo sa znovu objaví riziko rozpadu celého európskeho bloku.

Špekulácie o novej nemeckej vláde už Európe riziko väčšieho napätia priniesli. A posilňujúce euro toto napätie môže rýchlo vygradovať. Ešte uvidíme, čo prinesú ďalšie kapitoly v histórii tejto trápnej únie. Avšak poslednou vecou, ktorú Európa potrebuje, je práve silná mena.

Autor: John J. Hardy, FX stratég Saxo Bank

 

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices