Kríza Slovákov nepoložila. Sme bohatší ako pred ňou

euro peniaze
PHOTO: Flickr.

Na konci minulého roka mal priemerný Slovák na účte 5010 eur! Aj keď sa mnohí teraz zrejme len zasmejú, podľa prepočtov sme bohatší ako pred krízou. Úspory Slovákov však vzrástli najmenej z celého regiónu strednej a východnej Európy. Z dlhodobého hľadiska to však vyzerá oveľa lepšie. V porovnaní s obdobím pred krízou vzrástli čisté finančné aktíva Slovákov až o 37 percent!

Sú Slováci chudobní príbuzní?

V porovnaní so susednými krajinami patria úspory slovenských obyvateľov k tým nižším. Hovorí o tom najnovšia štúdia Allianz Global Wealth Report. Z krajín V4 sú na tom lepšie všetky krajiny, Česi majú dokonca viac ako dvojnásobne vyššie úspory oproti Slovákom, a to vo výške 10 096 eur. Ešte horšie vyznievame v porovnaní s Rakúšanmi, ktorých výška finančných aktív nás prevyšuje až osemnásobne, keďže každý z nich má čisté finančné aktíva v hodnote 41 985 eur. Utešiť nás môže len skutočnosť, že Ukrajinci sú na tom niekoľkonásobne horšie, ich priemerné finančné aktíva na obyvateľa dosahujú 1303 eur.

Allianz ciste financne aktiva na obyvatelaNajbohatší na svete sú Švajčiari, čisté finančné aktíva na jedného obyvateľa tam dosahujú až 141-tisíc eur. Nasledujú obyvatelia USA (100-tisíc eur) a Japonci (83-tisíc eur).

 

Stredná a východná Európa rastie rýchlejšie

Štúdia Allianz Global Wealth Report prichádza k záverom, že nárast hrubých finančných aktív domácností v globálnom meradle dosiahol až o 8,1 percenta v porovnaní s rokom 2011. Za posledných šesť rokov je to najvyšší medziročný nárast úspor a je dôsledkom najmä pozitívneho trendu na akciových trhoch, keďže aktíva držané v cenných papieroch narástli až o 10,4 percenta. Celkovo tak výška finančných aktív vzrástla v roku 2012 až na 111 biliónov eur, čo je nová rekordná hodnota.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

V rovnakom období zostala miera rastu dlhu pomerne nízka na úrovni 2,9 percenta. To znamená, že čisté globálne aktíva zaznamenali až dvojciferný rast 10,4 percenta. Krajiny strednej a východnej Európy zaznamenali priemerný rast čistých finančných aktív vo výške 8,5 percenta, čo je tesne pod úrovňou globálneho rastu. Ak sa však pozrieme na krízu, ktorá začala v roku 2007, krajiny SVE na konci roku 2012 prekročili hodnotu aktív na začiatku krízy o viac ako 40 percent, kým krajiny západnej Európy boli len tesne nad vtedajšou úrovňou úspor.

Celkovo tak sporitelia v krajinách strednej a výhodnej Európy zvládli krízu na výbornú,“ hovorí Michael Heise, hlavný ekonóm skupiny Allianz. „Je pozoruhodné, že napriek tesným väzbám s krajinami eurozóny, krajiny v strednej a východnej Európe ponúkajú lepší potenciál na ekonomický rast.“

Prieskumu sa venoval aj spravodajský portál Noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices