Univerzálna nabíjačka sa zrejme konečne stane realitou! Europoslanci už pripravujú legislatívu

nabijacka
PHOTO: Flickr.

Univerzálna nabíjačka pre všetky typy mobilných telefónov zabezpečí menej odpadu a nižšie náklady. Výbor pre vnútorný trh dnes navrhol zavedenie univerzálnej nabíjačky v novele Zákona o rádiových zariadeniach. Výbor chce na oplátku výrobcov telefónov odbremeniť od byrokracie pri zavádzaní novej nabíjačky na trh.

„Vyzývame členské štáty a výrobcov, aby konečne zaviedli univerzálnu nabíjačku a skoncovali tak s káblom chaosu pre mobilné telefóny a tablety,“ povedal spravodajca Barbara Weiler (S & D, DE).

Výbor preto začal pracovať na legislatíve, ktorá umožní novým univerzálnym nabíjačkám jednoduchší vstup na trh. Smernica zároveň bude riešiť aj narastajúci počet rôznych rádiových zariadení, ako napríklad mobilné telefóny, diaľkové ovládania dverí na autách, či modemy, aby sa navzájom nerušili.

Europoslanci tak aktuálne riešia novú legislatívu, ktorá by zaväzovala výrobcov telefónov vyrábať také mobilné zariadenia, ktoré by boli kompatibilné s univerzálnou nabíjačkou. Návrh už jednohlasne schválili všetci 35ti členovia Výboru. Ten sa má v krátkej dobe rozhodnúť, kedy pristúpi k neformálnym rozhovorom s Radou, aby sa návrh, ktorý bude riešiť univerzálne nabíjačky, čo najskôr dostal do prvého čítania v europarlamente.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

Viac sa dozviete v priloženom videu. (slovenské titulky)

O red

Odporúčame pozrieť

hojsik

Martin Hojsík: Ak by sme prinútili priemysel na zjednotenie nabíjačiek, ochránime aj životné prostredie

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU. Zdieľaj článok na Facebooku Zadajte Váš e-mail a …

Consent choices