Európski podnikatelia „splachujú“ miliardy eur

šek
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Celé miliardy prakticky vyhadzujú von oknom európske firmy, ktoré naletia šikovným podvodníkom. „Odborníci“ v oblasti zavádzania a takzvaného klamlivého marketingu z podnikateľov vylákajú peniaze pod zámienkou registrácie v obchodných registroch, ktoré sú buď falošné alebo úplne bezvýznamné.  Európska únia chce tieto podvody zastaviť.

Falošné registre nie sú jediným trikom v repertoári týchto podvodníkov. Radi sa vydávajú aj za zástupcov neexistujúcich obchodných komôr, či patentových organizácií. Podľa autora správy, ktorá má takýmto „agentom s teplou vodou“ klepnúť po prstoch, Cornelisa de Jonga, sú čoraz vynaliezavejší: „Často sa stretávame s falošnými účtami za služby, ktorých poskytnutia sa oklamaní podnikatelia nikdy nedočkali. Alebo im prídu faktúry z nejakej komory, informácia o automatickom obnovení členstva v nejakom absolútne bezvýznamnom registri… vždy si nájdu niečo nové, čo chvíľu funguje.“

Obeťami týchto trikov bývajú najčastejšie malí podnikatelia. Podvodníci vedia, že sú pri nich ešte v relatívnom bezpečí – po tom, čo sa dozvedia, že ich oklamali, sa títo obchodníci zväčša ani neodhodlajú problém riešiť. Podľa de Jonga sa obávajú toho, že budú vyzerať ako hlupáci. A tak platia, a nie málo. V EÚ sa takto klamárom darí zarobiť miliardy.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Výbor pre vnútorný trh ale teraz prijal odporúčania, ktoré majú pomôcť v boji proti týmto zavádzajúcim obchodným praktikám. Chce vytvoriť národné kontaktné miesto v každom členskom štáte, ktoré sa bude zaoberať všetkými sťažnosťami a vytvorí aj databázu všetkých známych podvodov, aj s príkladmi. Postupne by takto mohla vzniknúť celoeurópska databáza. Na zozname nebudú iba nekalé praktiky, ale aj mená pofidérnych spoločností, ktoré sa už nikdy nedostanú k dotáciám EÚ a verejným zákazkám.

„Chceme tiež dosiahnuť, aby toto brali ako prioritu aj prokurátori. V jednotlivých prípadoch môže ísť o menšie sumy, ale ak sa to všetko pospája, dostaneme skutočne vysoké čiastky. Nuž a tretím krokom bude odporúčanie účasti Europolu. Môžu totiž dobre zanalyzovať situáciu,“ uzatvára Cornelis de Jong.

O nin

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices