turecko
PHOTO: European Comission.

Turecko členom Európskej únie? Jeho podpora podľa prieskumu klesá

turecko
PHOTO: European Comission.

S podporou členstva Turecka v Európskej únii to ide dolu vodou. Za posledných desať rokov sa dokonca výrazne znížila. Podľa nového prieskumu sa počet Turkov, podľa ktorých by vstup do EÚ bol „dobrý“, klesol zo 73 percent v roku 2004 na terajších 44 percent, informovala agentúra DPA.

V prieskume Transatlantické trendy 2013, ktorý uskutočnil Nemecký Marshallov fond, označilo 34 percent tureckých respondentov prípadné členstvo v Európskej únii za zlé. V roku 2004 išlo o deväť percent.

Za prijatie Turecka do EÚ sa v prieskume vyslovilo len 20 percent opýtaných v skúmaných 11 krajinách Únie, pokým 33 percent európskych respondentov by ho považovalo za zlé.

Vzťahy EÚ a Ankary sú v poslednom čase narušené najmä v súvislosti s násilným zákrokom voči protivládnym protestom v Istanbule z tohto roka.

Prístupové rozhovory s Tureckom, ktoré sa začali v roku 2005, už takmer tri roky nijako nepokročili, z veľkej časti pre odpor voči jeho členstvu vo Francúzsku a Nemecku, ako aj dlhotrvajúcemu napätiu medzi Tureckom a Cyprom.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európska únia v júni súhlasila s otvorením novej kapitoly, avšak až po najbližšej správe o tureckých reformách, ktorú majú zverejniť v októbri.

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu v máji vyhlásil, že snahám jeho krajiny o vstup do EÚ môže brániť narastajúca xenofóbia v Európe.

ZDROJ: Europskyparlament.sk

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices