Falšovanie eur nás stojí 500 miliónov ročne. Pomôže nová smernica?

falsovanie eur
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska únia v boji so zločinom nezaháľa. COREPER (Výbor stálych zástupcov Rady) sa dohodol na legislatíve, ktorá zlepší nielen ochranu peňazí pred falšovaním, ale zefektívni aj celý proces vyšetrovania takýchto zločinov. Pripravovaná smernica už len čaká na rokovania v Parlamente a následné prijatie.

Komisia si posvietila na falšovanie obeživa a zistila, že tento trestný čin je jedným z najrozšírenejších. Ročne stratí eurozóna až 500 miliónov eur, kvôli ich falšovaniu. Pustila sa preto do boja s „fejkami“, aby zabránila negatívnemu vplyvu na ekonomiku v eurozóne.

„Táto dohoda je veľmi dôležitá pri zlepšovaní bezpečnosti spoločnej meny EÚ, druhej najdôležitejšej medzinárodnej meny na svete. Táto smernica bola od začiatku jednou z priorít predsedníctva v oblasti spravodlivosti. Predsedníctvo, vedomé si rozsahu problematiky a jej vplyvu na finančné záujmy Únie, venovalo zvláštnu pozornosť, aby dosiahlo najlepšiu možnú dohodu v čo najkratšom čase“, povedal veľvyslanec Raimundas Karoblis, predseda COREPER.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Prijatie smernice by malo priniesť efektívnejšiu ochranu bankoviek a mincí. Tiež by mala zlepšiť medzivládnu spoluprácu medzi súdnictvom a zložkami činnými v trestnom konaní. Navrhovaná legislatíva vylepšuje definície trestných činov a stanovuje sankcie za falšovanie mien. Uvádza účinné mechanizmy na boj s týmto zločinom, ako napríklad špeciálne metódy vyšetrovania. Po prijatí budú členské štáty povinné zaviesť sankčný systém pre fyzické a právnické osoby i vo svojich národných legislatívach.

O bar

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices