Poslanci sa búria: rozpočet EÚ na rok 2014 musí byť bez škrtov!

europoslanec
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Stovky miliónov sa mali stratiť z budúcoročného rozpočtu Európskej únie. O škrtoch rozhodla Rada EÚ – ale Rozpočtový výbor Európskeho parlamentu to vidí trošku inak. Nad viacerými rozhodnutiami Rady poslanci iba krútili hlavou. A takýto je ich záver:  ak máme splniť sľuby, ktoré sme dali, škrtať sa nebude!

Najviac sa mal utiahnuť opasok v prípade financií na podporu rastu zamestnanosti. A to je podľa Rozpočtového výboru nezmyselné a nemysliteľné. Šetrenie totiž malo zasiahnuť oblasti, ktoré sú podľa europoslancov nevyhnutné pre oživenie ekonomiky – ako výskum, podnikanie, či podpora mládeže.  „Ešte v júni sme sa dohodli na finančnej injekcii vo výške 360 miliónov eur pre výskum, vzdelávanie a inovácie. Teda tam, kde je to momentálne naozaj potrebné. Nechápem, že Rada napokon znížila rozpočet práve v týchto oblastiach,“ neodpustila si kritiku poslankyňa Anne Jensen.

Predseda Výboru, poslanec Alain Lamassoure zase podotkol, že rozpočet je poriadne zúžený už posledné tri roky. „Situácia je alarmujúca. V tom najlepšom prípade sa dostaneme k rozpočtu, ktorý bude ešte o šesť percent nižší ako ten tohtoročný. Pritom 90 percent z týchto peňazí sa investuje iba na dokončenie už rozbehnutých programov. V časoch, keď Únia až zúfalo potrebuje investície, nie sme schopní zafinancovať žiadne nové projekty.“

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Rada chce siahnuť aj na rozpočet samotného Európskeho parlamentu. Poslanci sa ale tvária, že oveľa viac ich znepokojuje ďalšia oblasť, kde sa má škrtať jedna radosť – podpora mierového procesu na Blízkom východe a utečencov. Z balíka na to určených financií malo zmiznúť 250 miliónov eur. Poslanci nielenže navrhli vrátiť túto sumu do rozpočtu na rok 2014, ale chceli by ešte prihodiť ďalších 50 miliónov. Treba tiež viac peňazí na humanitárnu pomoc, najmä s ohľadom na situáciu v Sýrii, zhodli sa.

 

Zdá sa teda, že o definitívnej podobe rozpočtu EÚ na rok 2014 sa ešte bude veľa diskutovať.

O nin

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices