V Rakúskych voľbách získali dve euroskeptické strany cez 27%!

rakúska vlajka
PHOTO: Flickr.

Úradníci v Spojených štátoch sú vypnutí, teda okrem tých, ktorí posielajú ľudí do basy. Svet si to zatiaľ priveľmi nevšimol, okrem nešťastných turistov, ktorých bedekre vodia po zatvorených pamiatkach. Bruselských úradníkov nikto vypnúť nevie. No aj oni začínajú vetriť problémy.

Voľby v Nemecku pre nich ešte katastrofou nedopadli, keď opäť vyhrala rečami tvrdá, ale konaním jemnejšia Merkelová a euroskeptické AfD zostalo s 4,7 % tesne pred bránami parlamentu. No čoho sa báli v Nemecku, stalo sa v Rakúsku. Dve euroskeptické strany získali cez 27 % a keď prirátame tretiu, čo sa do parlamentu nedostala, je to cez 30 %. Z toho parlamentný Team Stronach otvorene hovorí o návrate od eura k schillingu.

Britský UKIP Nigela Faraga sa zatiaľ snaží vybudovať spojenectvo s konzervatívcami na lokálnej úrovni. David Cameron síce spoluprácu s touto stranou odmieta, no euroskeptická odnož v jeho strane má uši otvorené. Komisár pre trh Michel Barnier sa vyjadril, že argumenty euroskeptikov treba brať vážne. No pre neho to znamená typicky úradnícku akciu: „Musíme o tom v nasledujúcich rokoch debatovať.“

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices