Agentúra Moody’s zlepšila Slovensku rating

prezidentský palác
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Slovensko sa nemusí za seba ekonomicky hanbiť. Napriek ťažkým časom máme dobrý „smer“. Okrem toho, že nás berú ako spoľahlivého partnera, dostali sme aj lepšie hodnotenie od prestížnej agentúry.

Rating Slovenska stabilný

Agentúra Moody’s Investors Service v piatok zrevidovala výhľad ratingu Slovenska z negatívneho na stabilný. Rating na úrovni A2, teda v strede investičného pásma, by sa nemal v dohľadnom čase zmeniť. Agentúra svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že do roku 2014 sa očakáva stabilizácia dlhu Slovenska pod hranicou 57 % hrubého domáceho produktu.

Verí tiež vláde, ktorá sa zaviazala zachovať udržateľnosť verejných financií. Hoci tempo fiškálnej konsolidácie má byť pomalé, malo by ho podporiť očakávané ekonomické oživenie. Moody’s však pripomína, že makroekonomické podmienky Slovenska ostávajú naďalej utlmené. Oproti roku 2011 oslabil najmä export, a to pre znížený dopyt zo zahraničia.

Podľa Moody’s, to sa v dohľadnom čase nezmení, ale očakáva rast domácej spotreby. Agentúra očakáva, že rast slovenskej ekonomiky by sa mohol zvýšiť z tohtoročnej úrovne 0,9 % až na 2,8 % v budúcom roku. Druhým dôvodom, ktorý Moody’s viedol k zlepšeniu výhľadu ratingu, je obmedzený dopad dlhovej krízy na Slovensko.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Schopnosť pritiahnuť zahraničné investície

Krajina má pevný, zdravý finančný systém. Bankový sektor v SR označuje agentúra za jeden z najlikvidnejších v Európe. Zlepšujúce sa vonkajšie prostredie tiež prispieva k schopnosti Slovenska pritiahnuť zahraničné investície, ktoré zvyšujú objem exportu. Moody’s bola jedinou agentúrou, ktorá prisudzovala Slovensku negatívny výhľad ratingu, a to od februára 2012, kedy ho zhoršila z úrovne A1 na A2.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices