Na Európu letia agresívne sršne. Už sú vo Francúzsku a Taliansku, upozorňuje Európska enviromentálna agentúra

sršeň
PHOTO: Flickr.

PEKING – V tomto roku svojim bodnutím usmrtili už viac ako 40 ľudí. Odborníci navyše stále nevedia, čo je príčinou ich agresivity.

V Čine zomrelo dovedna zatiaľ 41 ľudí

Ázijské sršne sú mimoriadne agresívne. Napádajú ľudí a dokážu ich prenasledovať aj stovky metrov. A pritom bolestivo bodať hlava-nehlava aj dvestokrát. Takéto skúsenosti má v tomto roku viac než 500 Číňanov. 41 z nich bodnutia neprežilo.

Ázijský typ sršňa nie je nijak extra odlišný oproti nášmu európskemu. Je len tmavší a údajne väčší. Niektoré jedince majú aj 5 centimetrov s 5-6 mm žihadlom. Doteraz sa nijak nelíšili ani správaním. Len v posledných rokoch sa premnožili a čo prekvapuje odborníkov, že sú mimoriadne agresívne.

Pre ľudí s alergiou sú smrteľne nebezpečné rovnako ako naše. „Už jedno bodnutie môže spôsobiť aj smrť,“hovorí toxikologička NTIC PharmDr. Silvia Plačková, PhD.

Viac..  Smernica o energetickej hospodárnosti budov prijatá s cieľom znížiť účty za energiu a znížiť emisie

Po útoku sršňa človek zomiera na alergickú reakciu, alebo na zlyhanie obličiek. Ľuďom nealergickým smrť nehrozí, no i tak to nie je nič príjemné. „Dusenie, opuchy, vracanie, bolesti brucha,“ dodáva toxikologička.

Spolu s prepravovaným tovarom sa dostali už aj do Talianska a Francúzska. Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices