Zatvorenie amerických úradov vystrašilo aj komodity

Ole Hansen
PHOTO: Saxo Bank.

Autor: Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank

Ochromenie úradov v Spojených štátoch a spory okolo dlhového stropu možno budú mať vplyv na americkú a zrejme aj svetovú ekonomiku, čo sa nakoniec prejavilo nervóznym obchodovaním s komoditami. Práve potenciálne spomalenie ekonomiky v čase, keď sa u kľúčových komodít začali obnovovať stavy zásob, spôsobilo pokles cien naprieč takmer všetkými sektormi. Najviac to pocítili kovy, najmä priemyselné, ale prekvapivo aj tie vzácne. Naopak dobre sa darilo energetickému sektoru. Po niekoľkomesačných výpadkoch dodávok má totiž ropa typu Brent aj WTI o podporu postarané. V súčasnej dobe však trh potrebuje ekonomické dáta z USA, ktoré len tak skoro zverejnené nebudú. Zatiaľ neznáme sú napríklad čísla k americkému trhu práce za september. Nemožno tak s presnosťou určiť, ako sa bude ekonomika ďalej vyvíjať, a pozornosť trhov sa preto v ďalších dňoch sústredí hlavne na pokračovanie rokovaní v budove washingtonského Kapitolu.

Index Dow Jones UBS klesá už štyri týždne po sebe

Indexu Dow Jones UBS sa nepodarilo vymaniť zo strát už štyri týždne za sebou. Nedokázal totiž získať podporu z oslabeného dolára. V tabuľke vyššie môžete vidieť, ako všetky sektory s výnimkou mäkkých komodít postihla vlna predajov. Najvyššie zisky si pritom pripísali cukor, káva a bavlna, zatiaľ čo kukurica a sójové bôby patrili kvôli rekordnej úrode v Spojených štátoch k tým najslabším mäkkým komoditám.

Platina a paládium ťahali vzácne kovy dole

Sektor vzácnych kovov klesal predovšetkým zásluhou platiny a paládia. Obavy zo spomalenia ekonomiky totiž priniesli likvidáciu časti longových investícií zo strany hedgeových fondov – práve tie teraz držia zvýšené množstvo čistých dlhých pozícií.

Na začiatku minulého týždňa sprevádzala zlato aj striebro vysoká volatilita. Oba kovy si síce prešli drsným obdobím likvidácie dlhých pozícií, potom sa však pomerne rýchlo spamätali. Predtým sa však počas 24 hodín striebro a zlato prepadli o šesť percent, respektíve 4, 5 percenta. Výpredaj zastihol najmä nepripravených hráčov, čo vysvetľuje aj rýchlosť, s akou sa oba kovy vypredávali. A dôvod tohto prekvapenia ? Vývoj situácie v Spojených štátoch nasvedčuje skôr o predĺžení kvantitatívneho uvoľňovania než o jeho ukončení. Zlatu sa tým pádom vrátila podpora.

Kým prebiehali výpredaje, konala sa výročná konferencia asociácie London Bullion Metal Association (LBMA) a približne 700 jej zástupcov muselo opustiť kancelárie a ponechať svoje Longová pozície opustené a chránené iba príkazmi sell – stop. Akonáhle sa začali šíriť správy o tzv. shutdown Spojených štátov a zlatu sa nepodarilo naskočiť na rally, prišlo sklamanie. Dokonca bola prelomená hranica podpory na 1320 dolároch za uncu. Potom sa začali hromadiť príkazy k predaju a zlato sa prepadlo až k 1290 dolárom. Nakoniec zlatému kovu nahor pomohli príkazy k nákupu.

Náhly výpredaj z minulého utorka a následné odmietnutie hladiny 1277 dolárov za uncu, čo je kľúčová hranica podpory, podráždil nervy nejednému investorovi. Hoci naša predpoveď pre zlato z konca augusta zostáva rovnaká a v dlhodobom horizonte očakávame klesajúci trend, možné dopady uzatvárania amerických úradov na svetovú ekonomiku by mohli tejto komodite pomôcť v ceste nahor. Zlato by sa tak mohlo opäť pokúsiť o prelomenie hranice odporu 1336 dolárov, zatiaľ čo hranica podpory zostáva pevne ukotvená na 1277 dolároch za uncu. Keď sa zlato v nadchádzajúcom týždni udrží nad 1295 dolármi za uncu, mohlo by ďalej rásť. Ak sa však situácia v USA počas nasledujúcich dní vyrieši, cena zlata pravdepodobne klesne s tým, ako sa budú uzatvárať dlhé pozície. A keďže zatiaľ nie je jasné, ako to všetko vo Washingtone dopadne, musíme sa pripraviť na ďalší týždeň nervózneho obchodovania.

Striebro a zlato podporilo v krátkodobom horizonte americké zatváranie úradov

Striebro sa v uplynulých dvoch týždňoch najčastejšie obchodovalo okolo 21,70 dolára za uncu, samozrejme s výnimkou utorkových výpredajov. Slabá výkonnosť z konca augusta nakoniec stanovila hranicu odporu na 22, 25 dolára za uncu, zatiaľ čo hranica podpory sa nachádzala na hodnote 20, 85 dolára za uncu. Podobne ako u zlata sa tiež u striebra dajú v súvislosti so súčasným trendom a momentom čakať skôr nižšie ceny. Avšak v krátkodobom horizonte by mohol americký shutdown poskytnúť obom kovom podporu – aspoň do chvíle, než nájde kongres spoločnú reč s prezidentom Obamom.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Ropa Brent aj WTI hlásia zisky

Rope typu Brent aj WTI sa podarilo v minulom týždni udržať v plusových hodnotách, a to aj napriek obavám o spomalenie ekonomiky v Spojených štátoch a možnom rozšírení poklesu na ekonomiky rozvíjajúcich sa krajín, ktoré až doteraz profitovali hlavne z oživenia hospodárstva v USA. Zásoby ropy v Spojených štátoch rástli, pretože rafinérie podľa očakávania začali obmedzovať svoj sezónny dopyt. Správy o tom, že predĺženie transkanadského ropovodu Keystone XL z oklahomského Cushingu do texaského Nederlandu bude fungovať ešte pred koncom roka, opäť viedli k zníženiu cenového rozdielu medzi ropou WTI a Brentom. Väčšie množstvo odvedenej ropy z amerického stredozápadu čoskoro pomôže znížiť nadbytočnú produkciu v regióne. Práve to v posledných rokoch viedlo k významným rozdielom medzi cenami oboch typov ropy.

K ďalším zaujímavým správam z ropnému trhu patrí aj analýza denníka Wall Street Journal, podľa ktorej by Spojené štáty mohli pokoriť Rusko a za celý tento rok získať titul najväčšieho producenta ropy a zemného plynu. Len za posledných pár rokov sa rozdiel ťažby medzi oboma štátmi znížil o tri milióny barelov. Rusko a USA pritom teraz produkujú viac než 10 miliónov barelov ropy a s ňou súvisiacich palív. Dramatický nárast ťažby v Spojených štátoch so sebou však nesie aj vysoké výrobné náklady. Navyše veľká časť ťažobných spoločností je priamo závislá na pomoci svojich veriteľov, ktorí požadujú dôkazy o budúcej návratnosti vynaložených investícií. Trend vyššej produkcie tak bude zrejme pokračovať a aby všetko mohlo fungovať, je potrebné, aby ceny ropy, ako spotové tak hlavne odložené, zostali hore. Cena ropy WTI s dodaním v júni 2015 a ďalej je teraz stanovená pod 90 dolármi za barel. Ďalší pokles cien ropy by pritom mohol mať za následok nižšie dodávky ropy, ktorá sa získava pomocou nových ťažobných techník.

Vrelší vzťahy medzi Iránom a Spojenými štátmi neveští pre ropu nič dobrého

Vzťahy medzi Iránom a Spojenými štátmi sa začínajú zlepšovať. Nedávno totiž prebehol prvý priamy kontakt medzi prezidentmi oboch krajín, a to prvýkrát od islamskej revolúcie v roku 1979. V konečnom dôsledku by tak mohlo dôjsť k zrušeniu niektorých sankcií uvalených vlani na Irán, čo by tejto krajine uľahčilo vyvážať ropu. V súčasnej chvíli je však stále skoro na to povedať, či k tomu naozaj dôjde. Irán totiž aj naďalej trvá na tom, že má právo obohacovať urán, a práve to je hlavná prekážka v celej tejto veci. Ak by sa ale Iránu nakoniec podarilo vývoz ropy navýšiť, mohlo by dôjsť ku krátkodobému zaplaveniu ropných trhov ďalšími miliónmi barelov, ktoré Irán drží buď v podzemných zásobníkoch alebo vo svojich obrích tankeroch.

Americký shutdown pomáha aj cenám ropy

Svetové ceny ropy majú v krátkodobom horizonte zaistenú podporu, a to aj napriek rizikám spojeným s excesmi amerických politikov. V minulých mesiacoch boli dodávky ropy narušené, predovšetkým kvôli štrajkom v Líbyi a problémom s infraštruktúrou v Iraku. Ropa potom síce začala zase prúdiť, ale chvíľu potrvá, než sa jej zásoby obnovia na pôvodnú úroveň. To ďalej hrá do kariet tzv. „backwardácii“, kedy sa kontrakty s bližším termínom splatnosti obchodujú za vyššiu cenu ako kontrakty so vzdialenejšími mesiacmi dodania. V grafe vyššie je tento trend zreteľný – či už pri rope Brent, alebo pri WTI.

Do doby, než zásoby ropy dosiahnu aspoň uspokojivé hodnoty, sa čierne zlato bude naďalej obchodovať v pevnom rozmedzí. Nemožno však príliš čakať prevratný rast cien, pretože obavy o budúci osud svetovej ekonomiky pretrvávajú. Cena ropy WTI s okamžitým dodaním sa pohybuje medzi 101 a 105 dolármi za barel, zatiaľ čo u Brent je toto rozmedzie 107 až 111 dolárov za barel.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices