Európa sa chystá na príliv státisícov sýrskych utečencov! Niektorí prídu aj na Slovensko

sýria
PHOTO: Flickr.

EÚ by mala zvolať humanitárnu konferenciu o pomoci krajinám v susedstve Sýrie v ich úsilí poskytnúť  útočisko  stále narastajúcemu počtu utečencov, uviedol Parlament v uznesení schválenom v stredu. Poslanci vyzvali EÚ, aby pokračovala v poskytovaní humanitárnej pomoci, podporovala utečencov a zaistila im bezpečný vstup do EÚ a spravodlivú azylovú  procedúru .

Humanitárna konferencia o sýrskej utečeneckej kríze by sa podľa poslancov mala zamerať na pomoc hostiteľským krajinám v regióne (predovšetkým Libanonu, Jordánsku, Turecku a Iraku) v ich úsilí pomôcť stále narastajúcemu počtu utečencov a zachovať politiku otvorených hraníc pre sýrskych utečencov. Tisíce Sýrčanov utekajú každý deň do susedných krajín. Podľa odhadov OSN sa do konca roku 2013 očakáva celkovo 3,5 milióna sýrskych utečencov.

Okrem humanitárnej pomoci by sa konferencia mala tiež zamerať na posilnenie úlohy EÚ a jej zapojenie do diplomatického úsilia, ktoré by malo pomôcť ukončiť konflikt v Sýrií,  hovorí text uznesenia.

Komisár Barnier, ktorý vystupoval v mene Komisie,  súhlasil s organizáciou takejto konferencie.

Parlament vyzýva EÚ, ako najväčšieho humanitárneho darcu v sýrskej kríze, aby „pokračovala vo veľkorysom poskytovaní prostriedkov“ na uspokojenie potrieb sýrskych obyvateľov a utečencov zo Sýrie.

Bezpečný vstup pre utečencov a solidarita s krajinami EÚ pod tlakom

Členské štáty by mali preveriť všetky doterajšie právne predpisy a postupy EÚ umožňujúce bezpečný vstup do únie pre prechodné prijatie Sýrčanov, ktorí sú na úteku zo svojej krajiny, uvádza Parlament. Víta tiež súčasnú dohodu medzi členskými štátmi ohľadom toho, aby sýrski štátni príslušníci neboli vracaní do Sýrie.

Utečenci by podľa poslancov mali mať „prístup ku spravodlivým a účinným postupom pre udelenie azylu“. Poslanci tiež volajú po väčšej solidarite medzi členskými štátmi, najmä v prípade krajín, ktoré čelia obzvlášť veľkému tlaku na prijatie utečencov.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Parlament tiež pripomína „povinnosť členských štátov zachraňovať migrantov na mori“ a žiada tie, ktoré nedodržali svoje medzinárodné záväzky, aby prestali vracať plavidlá s imigrantmi na palube.

Štáty EÚ sú vyzývané, aby využívali finančné prostriedky v rámci Azylového a migračného fondu a prípravnej akcie umožňujúcej „presídlenie utečencov pri mimoriadnych situáciách“.

Opatrenia EU  na zvládnutie „akútnych potrieb“

Uznesenie nabáda členské štáty, aby reagovali na akútne potreby prostredníctvom presídľovania doplňujúceho terajšie vnútroštátne kvóty a prijímaním utečencov z humanitárnych dôvodov.

Možný príliv utečencov do členských krajín EÚ vyžaduje „zodpovedné opatrenia“, uvádzajú poslanci, podľa ktorých by Komisia a členské štáty mali pracovať na alternatívnych plánoch, vrátane možnosti uplatnenia smernice o dočasnej ochrane, ak to budú vyžadovať okolnosti.

Na základe tejto smernice z roku 2001, ktorá nebola doposiaľ využitá, je možné utečencom udeliť povolenie na pobyt, ako aj prístup k zamestnaniu a ubytovanie, na celú dobu trvania ochrannej lehoty.

 Viac o pomoci v sýrskym utečencom sa dozviete v priloženom videu. (slovenské titulky)

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices