Grécke firmy dlžia len na odvodoch závratných 14 miliárd EUR!

grécky parlament
PHOTO: Flickr.

Ďalšie peniaze pre pokladnicu sa grécki politici snažia zohnať akýmkoľvek spôsobom. Vyrátali, že len na odvodoch im firmy dlžia závratných 14 miliárd eur. Sú vraj pripravení pristúpiť ku konfiškácii majetku firiem. Asi im ušlo, že v Grécku je skoro 30 % nezamestnanosť, veľká časť firiem sa sotva drží na nohách, a na financovanie sociálneho systému nemá síl. Pri týchto firmách by zhabaný majetok bol tým posledným odvodom, aký kedy grécky štát od nich dostane.

Do takého osudu sa nikomu nechce. Slovinci sa najmä ústami novej premiérky intenzívne bránia európskej finančnej pomoci. No po zhoršení tohtoročného výhľadu prepadu ekonomiky z -1,9 % HDP na -2,6 % HDP šéf slovinskej centrálnej banky priznal, že ak to takto pôjde ďalej, pomoc zvážia.

Ale pokoj nie je ani v mimoúnijnej Európe. Napríklad taký Island sa ešte stále ani zďaleka nepozviechal. Už roky tam pretrváva obmedzenie toku kapitálu (podobne ako na Cypre), čo začína robiť stále väčšie problémy. Firmám sa míňajú devízové zásoby, nové neprichádzajú, a tak začína byť problém splácať zahraničné dlhy. Vláda sa snaží stabilizovať bankový sektor aj vyhrážaním sa cyperským scenárom – teda spoluzodpovednosťou väčších vkladateľov za hospodárenie bánk.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Ale ani Nemci sa nedali zahanbiť. Po tom, ako sa politikom podarilo cez masovú podporu obnoviteľných zdrojov energie úspešne zdražiť elektrinu domácnostiam aj podnikom, začali podniky nariekať nad stratou konkurencieschopnosti. Riešenie? Elektrinu im zadotovať! Samozrejme len tým veľkým, ktorí majú lepších lobistov.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices