Aké sú ceny bytov v Európe? Na Slovensku začínajú rásť, u susedov stále klesajú

BRATISLAVA – Ceny bytov začínajú opäť rásť! Zatiaľ síce len veľmi mierne, ale prišlo k oživeniu. Veľký záujem je o novostavby a preto sa začínajú pomaličky dvíhať aj ich ceny. Na druhej strane ale, v pohraničných oblastiach, napríklad v Maďarsku ceny aj naďalej klesajú.

Najlacnejšie nehnuteľnosti sú v Nitrianskom kraji

Developeri už všeobecne hovoria o veľkom záujme. Tam kde je veľký dopyt, teda rastie aj cena. „Momentálne sa nachádzame v trojizbovom byte v novostavbe v centre mesta. Jeho cena od začiatku roka mierne stúpla,“hovorí realitný maklér Michal Zajíček.

Najmä mladí ľudia majú totiž o byty väčší záujem. V predpredajoch dávali developeri nižšie ceny, aby ich prilákali. To sa im aj podarilo, a tak si teraz môžu dovoliť ceny o niečo zdvihnúť.

„Najlacnejšie nehnuteľnosti nájdeme naďalej v Nitrianskom regióne, tu sú trojnásobne lacnejšie ako v najdrahšom Bratislavskom kraji,“ hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

medziročná zmena cien poštová bankaPredovšetkým ľudia z okolia Bratislavy v posledných rokoch pokukujú po bývaní síce v blízkosti, ale na opačnej strane našich štátnych hraníc. V susednom Maďarsku ceny bytov a domov v druhom kvartáli medziročne poklesli o – 4,5 %. Lacnejšie ako pred rokom, a to o – 0,8 %, boli aj nehnuteľnosti v Českej republike.

Ceny nehnuteľností klesli počas druhého tohtoročného štvrťroka najvýraznejšie v Chorvátsku a to až o takmer pätinu. Chorvátsko sa borí s recesiou i prepadom cien nehnuteľností už piaty rok v rade. Situáciu na chorvátskom trhu s bývaním by pritom mohla ešte zhoršiť aj plánovaná daň z nehnuteľností. Cenový prepad pokračoval aj na španielskom realitnom trhu, kde bol v druhej štvrtine roka 2013 evidovaný medziročný pokles cien nehnuteľností o – 10,6 %. Od prasknutia realitnej bubliny v roku 2008 zlacneli nehnuteľnosti v Španielsku o takmer dve pätiny a aj v dôsledku krízy na realitnom trhu sa španielsky bankový sektor dostal do problémov, ktoré pomáhali hasiť európski partneri prostredníctvom záchranných úverov.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Pomerne dlhý je ale aj zoznam krajín, v ktorých už ceny nehnuteľností zamierili nahor. Drahšie ako pred rokom boli v druhom štvrťroku 2013 byty a domy v 12 krajinách únie [za ktoré boli údaje dostupné]. Najvýraznejšie, až o vyše 8 %, zdraželi nehnuteľnosti v Lotyšsku a Estónsku. Lotyšsko si však v rokoch 2008 až 2010 prešlo krízou na trhu s nehnuteľnosťami a tak aj napriek poslednému cenovému rastu sú lotyšské byty a domy stále o cca – 40 % lacnejšie ako pred krízou.

V Európskej únii ako celku boli v druhom štvrťroku 2013 nehnuteľnosti o – 1,3 % lacnejšie ako v rovnakom období pred rokom. V minulom roku 2012 bol v EÚ zaznamenaný medziročný pokles cien bytov a domov taktiež o – 1,3 %. Jedná sa o vážený priemer, v ktorom majú najväčšiu váhu najsilnejšie európske ekonomiky. V porovnaní s letom 2008, kedy ceny nehnuteľností v EÚ dosiahli svoj vrchol, boli v druhom štvrťroku 2013 európske byty a domy o cca – 7 % lacnejšie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices