Ďalšie zákazy v Európe. Ortuť v gombíkových článkoch a kadmium v batériách

batérie kadmium
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Po tom, čo Európsky parlament ešte v máji 2011 zakázal používať Kadmium v šperkoch, prichádzajú na rad prenosné batérie, akumulátory, bezdrôtové elektrické nástroje ako sú vŕtačky, či skrutkovače. Kadmium je totiž karcinogénna látka a toxická pre vodné prostredie. Zákaz bude platiť od 31.decembra 2016.

V minulosti sa kadmium používalo v plastových výrobkoch ako farbivo alebo stabilizátor. Postupne ho vyraďuje aj európsky PVC priemysel. „Zmena umožní Európe nové inovácie v oblasti výroby batérií, ich opätovnej recyklácii,“ tvrdí spravodajca EP Vladko Todorov Panayotov.

ZÁKAZ ORTUTE V GOMBÍKOVÝCH BATÉRIÁCH

Gombíkové batérie, ktoré obsahujú ortuť sa používajú napríklad v hodinkách, v hračkách, či v diaľkových ovládačoch od televízií Ortuť v batériách sa používa napríklad v hodinkách. Po ich likvidácii často uniká ortuť do životného prostredia, čím ho znečisťuje. Podľa nových pravidiel budú môcť výrobcovia a predajcovia dopredať už vyrobené batérie, avšak keď zákaz nadobudne účinnosť, budú sa musieť vyrábať bez ortute. Výnimka bude platiť pre núdzové systémy – alarmy a zdravotnícke zariadenia.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices