Ak chceme uspieť, robme to ako Švédi!

svedska vlajka
PHOTO: Flickr.

Viviane Reding, viceprezidentka Európskej komisie a komisárka pre spravodlivosť, predniesla dnes v Štokholme pochvalnú reč. Podľa nej Švédsko ukazuje Európe cestu. Je na šiestom mieste v oblasti konkurencieschopnosti a má jednu z najvyšších mier rastu v Európskej únii. Môže byť preto vzorom pre krajiny s ekonomickými ťažkosťami.

Švédsko bolo vždy jedným z „ťahúňov“ európskeho digitálneho trhu. Veď projekty ako Skype, Spotify a Soundcloud sa zrodili tam a až potom ovládli svet. Podľa Reding by sme mali kopírovať úspech švédskych start-upov a podnietiť digitálny trh v Európe. Pripravovaná reforma ochrany dát by tomu mala napomôcť.

V oblasti ľudských práv a EÚ ako politickej únie sa máme od Švédska tiež čo učiť. To oni prišli s ombudsmanom ako osobou, ktorá rieši sťažnosti občanov.

Viac..  Komisia schválila slovenské opatreniena podporu nového závodu spoločnosti Volvo Cars

Švédsko zachvátila banková kríza začiatkom 90. rokov. Dnes sú ich banky stabilné a ziskové vďaka prísnym reguláciám. Podľa viceprezidentky potrebuje banková únia práve takúto expertízu a postoj. Vyjadrila nádej, že Švédsko sa pridá k novému Jednotnému dohľadnému mechanizmu.

O bar

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices