Bude Albánsko na kandidátke a Macedónsko v EÚ?

albansko macedonsko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia odporúča udeliť kandidátsky status Albánsku a už piaty rok bude viesť prístupové rokovania s Macedónskom.

Albánsko si zlepšilo kredit po zavedení účinnejšieho vyšetrovania a stíhania v boji proti organizovanému zločinu a korupcii. Tohtoročné parlamentné voľby prebehli hladko a krajine sa podarilo úspešne zaviesť viaceré dôležité zákony. Albánsko si udržalo makroekonomickú stabilitu a zo strednodobého hľadiska by malo byť schopné čeliť konkurenčným tlakom v rámci Únie.

Krajinu však čaká ešte veľa práce, ak chce otvoriť prístupové rokovania. Musí popracovať na svojej demokracii a zreformovať nielen administratívu, ale i základné ľudské práva.

Macedónsko je kandidátskou krajinou už od roku 2005. Podľa Komisie dostatočne spĺňa prístupové kritéria. Prioritou na budúci rok je efektívne zavedenie a presadenie existujúcich právnych rámcov. Macedónsko by malo venovať špeciálnu pozornosť nezávislým a kompetentným súdom, slobode reči, volebným reformám a stále vysokej korupcii.

Rozširovanie EÚ podporuje aj europoslanec Eduard Kukan:

„Pevne podporujem skoré začatie prístupových rokovaní so Srbskom, keďže verím, že to podnieti európsku agendu v celom regióne. Dúfam, že Srbsko spolu s Čiernou horou budú udávať tempo integračného procesu v regióne.

Rovnako vítam a podporujem odporúčanie udeliť štatút kandidátskej krajiny Albánsku. Vysiela to kľúčový signál, ktorý zdôrazňuje dôležitosť vnútroštátneho politického dialógu a rešpektovania demokratických procesov a inštitúcií v integračnom procese.

Kosovo bude čoskoro súčasťou stabilizačného a asociačného rámca. Dúfam, že to otvorí príležitosti pre posilnenie vzťahov s Úniou. Rovnako dúfam, že politici v Bosne a Hercegovine budú čoskoro schopní dospieť k dohode o smerovaní ich krajiny. Je to jediná cesta ako ich krajinu priblížiť k EÚ“, dodáva Kukan.

 

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

O bar

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices