Svetový deň výživy: kým Európanov trápi obezita, inde umierajú milióny detí od hladu

africké dieťa
PHOTO: Flickr.

Dnešok je Svetovým dňom výživy a odborníci aj na Slovensku opäť zdôrazňujú problém obezity. Avšak – kým jedna časť sveta trpí rastúcou hmotnosťou, v iných končinách majú aj v 21. storočí úplne opačný problém: čo dať do úst, čím nakŕmiť svoje deti. Komisári Európskej únie preto upozorňujú – stále sú tu milióny ľudí, ktorí potrebujú nakŕmiť. A dôležitá pri tom nie je iba kvantita, ale aj kvalita jedla.

Dať ľuďom jedlo, to je totiž iba jedna časť pomoci. Treba im dať aj správne jedlo. Na tento fakt upozorňujú komisári Andris Piebalgs a Kristalina Georgievová. Tí dnešok považujú za ideálnu príležitosť na bilancovanie toho, ako ďaleko sa EÚ dostala pri zlepšovaní humanitárnej potravinovej pomoci, poľnohospodárstva i potravinárstva a výživy. A zhodujú sa na tom, že stále sa dá robiť viac.

„K našej práci patrí aj to, že by sme mali pravidelne navštevovať najchudobnejšie krajiny sveta. A keď to vidíte na vlastné oči, nemôžete zostať nečinní. Najhorší je pohľad na podvýživené deti, ktoré už nevládzu ani plakať,“ uvádza sa v stanovisku dvojice.

Práve preto majú deti osobitné miesto v humanitárnej a rozvojovej politike EÚ. Poskytuje sa pomoc akútne podvyživeným deťom aj ich matkám. Únia tiež podporuje partnerské krajiny v boji proti hladu a jeho následkom. Množstvo detí poriadne nerastie, pretože im chýba dostatočná výživa i zdravotná starostlivosť.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

 

„Musíme zamerať nielen na poskytovanie dostatočného množstva potravín, ale aj na ich kvalitu. Musíme si byť istí, že ľudia dostanú potraviny, ktoré im poskytnú všetky potrebné živiny. Je neprijateľné, aby každý rok zomierali viac ako tri milióny detí pre to, že nemajú prístup k správnemu jedlu,“ zdôrazňujú Piebalgs a Georgievová.  Ako príklad uviedli Guatemalu, kde napriek tomu, že majú kukuričné polia, polovica všetkých detí je chronicky podvýživená.

Hoci je EÚ jedným z najväčších poskytovateľov potravinovej pomoci na svete, potrebuje pomoc. Veľké nádeje sa upierajú k Dohovoru o potravinovej pomoci, ktorý vstúpil do platnosti v januári tohto roka. Komisári EU však veria, že ich výzva pri príležitosti Svetového dňa výživy osloví aj ďalších partnerov.

 

 

 

O nin

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices