EK bije na poplach kvôli znečisteniu ovzdušia v Európe. Slovensko tretie od konca

znečistenie ovzdušia
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Brusel 16. októbra (TASR) – Slovensko je tretie od konca aj v oblasti znečistenia oxidom dusičitým a oxidom siričitým, hoci stanovené európske limity pri oboch látkach spĺňa. Znečistenie ovzdušia je na prvom mieste medzi príčinami úmrtí v EÚ, spôsobenými zlým stavom životného prostredia.

Eurokomisár pre životné prostredie Janez Potočnik, s odvolaním sa údaje Európskej agentúry pre životné prostredie (EEA) v utorok pripomenul, že v roku 2010 zlý stav ovzdušia spôsobil vyše 400.000 predčasných úmrtí v EÚ. To je desaťkrát viac úmrtí než pri dopravných nehodách.

Potočnik zdôraznil, že ide o obrovské náklady vynakladané na zdravie občanov a veľké hospodárske straty. Európska komisia (EK) odhaduje, že v roku 2010 sa externé náklady pohybovali v rozmedzí od 330 miliárd do 940 miliárd eur.

Sem treba zarátať aj priamy dopad na hospodárstvo, ak zoberieme do úvahy 100 miliónov stratených pracovných dní ročne, čo sa dá vyčísliť na 15 miliárd eur v podobe stratenej produktivity.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Zlý stav vzduchu, ktorý dýchame pridáva ďalšie 4 miliardy vo forme nákladov za zdravotnú starostlivosť z dôvodu hospitalizácií. Ide o choroby spojené s dýchacími cestami a kardiovaskulárne choroby.

EEA, ktorá má sídlo v Kodani, vo svojej správe upozornila, že kým emisie určitých znečisťujúcich látok sa výrazne znížili v posledných desaťročiach, výraznejšie používanie automobilov s naftovým motorom a nárast spaľovanie dreva v domácnostiach ako lacnejšia alternatíva k plynu, viedli k rozšíreniu ďalších druhov škodlivých látok vo vzduchu.

Informáciu priniesol komerčný portál tlačovej agentúry TASR www.teraz.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices