Spomalenie svetového rastu nás neminie

Steen-Jakobsen-Black-New-1-2-198x198
PHOTO: Saxo Bank.

Globálny rast spomalí, či už budú veľké centrálne banky pumpovať peniaze prostredníctvom ďalšieho kvantitatívneho uvoľňovania, alebo nie. To hovoria analytici Saxo Bank vo finančnom výhľade na 4. štvrťrok. Neočakávajú udržateľný návrat rastu, kým politici neprestanú podporovať časti ekonomiky, ktoré pomoc nepotrebujú alebo si ju nezaslúži namiesto toho, aby začali podporovať naštartovanie najdôležitejšieho motora hospodárskeho rastu a zamestnanosti. Tým sú malé a stredné podniky.

Kým FED pokračuje vo svojom programe nákupu aktív, vyvstáva otázka predikcie úrokových sadzieb. Na obzore sa chystá veľká búrka. Podľa Saxo Bank a jej štvrťročného výhľadu publikovaného 8. októbra ide ale o dobrú správu. Jediné, čo môže zastaviť bezprecedentný monetárnyj experiment, je poznanie, že neprináša to, čo vždy bolo absolútnou prioritou. Totiž viac pracovných miest a stúpajúce príjmy.

Saxo Bank tvrdí, že slabá ekonomika a predovšetkým napätá situácia na trhu práce donútia FED k rozširovaniu kvantitatívneho uvoľňovania namiesto jeho obmedzenia. Hospodárstvo je jednoducho príliš slabé na to, aby zvládlo obmedzenie podpory zo strany FEDu. Trhy sa budú nastavovať na vyhliadku ďalšieho a rozsiahlejšieho kvantitatívneho uvoľňovania namiesto jeho obmedzovania, a tak sa zrejme dočkáme ďalších nádejí, že politika „naťahuj a predstieraj“ bude ďalej hnať ohodnotenie aktív vyššie a vyššie. Ak sa ale pozrieme ešte ďalej, povedzme na začiatok roka 2014, začne sa koliesko kvantitatívneho uvoľňovania (či aspoň trhové reakcie na ) zadrhávať a dôvera v politiku FEDu bude stále viac oslabovať. Koniec koncov, všetky veľké zmeny politiky v histórii prišli vždy ako výsledok dramatických poklesov akciových trhov alebo vysokého nárastu nezamestnanosti, ktorý už bol tak bolestivý, že sa nedal ignorovať. Inými slovami, kvantitatívne uvoľňovanie ako nástroj politiky bude ohrozené, len ak ho trhy ostro odmietnu namiesto toho, aby ho oslavovali .

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Ako hovorí Steen Jacobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank: „Svetová ekonomika beží naprázdno. V roku 2014 zažijeme väčšiu diskusiu na tému aká je reálna úniková stratégia (exit strategy) zo súčasnej politiky „naťahuj a predstieraj“. V tejto chvíli vidia trhy len dve cesty: Infláciu, ktorá zníži bremeno dlhov alebo odpísanie dlhov štátom zo strany centrálnych bánk. Verím ale, že existuje tretia cesta: Opakovanie histórie 40. rokov 20. storočia. Vtedy naposledy sa FED takto angažoval v takzvanej pomci trhom. V tej dobe bol FED zachránený defláciou a recesiou, ktorú priniesla presne tá politika, ktorá dnes spomaľuje cestu k zotaveniu a nazýva sa príliš veľa ľahko dostupných peňazí . História sa bude opakovať, pretože sa nedokážeme poučiť a prijať zmenu.“

Saxo Bank radí: Pripravte sa na dobrý štart v 4. štvrťroku, ale aj na protivietor na trhu aktív pri prechode do roku 2014. Steen Jakobsen dodáva: „Rok 2014 bude rokom očisty a prípravy na svet, ktorý je stále viac vyvážený, menej zapákovaný a ktorý aktívnejšie pomáha tej časti ekonomiky, ktorú sme počas tohto cyklu ignorovali: malým a stredným podnikom.“

Komentár pripravil Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank.

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices