europsky parlament
PHOTO: redakcia/dub.

Dnes sa začína plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu. Čo nám europoslanci pripravili?

Najbližšie štyri dni (21.-24.10.2013) čaká europoslancov v Štrasburgu niekoľko dôležitých rokovaní a hlasovaní. Bude sa napríklad hlasovať o rozpočte na budúci rok, riešiť budú takisto organizovaný zločin, či prísnejšie kontroly prsných implantátov a protéz. V krátkosti vám preto prinášame prehľad najdôležitejších udalostí nadchádzajúcich dní.

Rozpočet na rok 2014: EP proti škrtom v oblasti rastu a humanitárnej pomoci

Parlament by mal v stredajšom hlasovaní o rozpočte EÚ na rok 2014 zvrátiť návrhy Rady na škrty v investíciách do rastu a tvorby pracovných miest. Poslanci EP by podľa návrhu rozpočtového výboru mali tiež zamietnuť Radou navrhované škrty v oblasti humanitárnej pomoci krajinám Blízkeho východu a utečencom. Rozpočet samotného Parlamentu bude výrazne zredukovaný.

Poslanci predstavia svoje priority pre najbližší summit EÚ

Poslanci budú v stredu od 9:00 diskutovať s Európskou komisiou a predsedníctvom v Rade o svojich prioritách pre blížiace sa zasadnutie Európskej rady, plánované na 24. a 25. októbra. Očakáva sa, že poslanci zdôraznia potrebu skutočne znížiť nezamestnanosť mladých, zasadiť sa za silnejšiu a sociálnejšiu hospodársku a menovú úniu, posilniť stimuly pre inovácie, ako aj opatrenia pre riešenie problému imigrantov v Stredomorí.

Koordinácia hospodárskych polítík členských krajín sa musí výrazne zlepšiť

EP bude v stredu diskutovať a hlasovať o svojom výročnom uznesení, ktoré sa týka procesu „európskeho semestra“. V rámci semestra členské krajiny koordinujú svoje rozpočtové a hospodárske politiky. Návrh uznesenia víta doterajší pokrok, zdôrazňuje však, že mnoho oblastí treba zlepšiť.

Migranti: EÚ musí zabrániť ďalším tragédiám v  Stredomorí

Migračné toky v Stredomorí budú predmetom uznesenia, o ktorom bude EP hlasovať v stredu. Poslanci na poslednom plenárnom zasadnutí zdôraznili, že príliv migrantov, ktorý vedie k tragédiám, podobným tým pri brehoch Lampedusy a Sicílie, predstavuje výzvu nielen pre Taliansko, ale pre celú EÚ. Solidarita medzi členskými krajinami sa musí prejaviť nielen slovami, ale aj činmi, uviedli poslanci v rozprave.

Sledovanie NSA: je potrebné pozastaviť dohodu o bankových údajoch s USA?

europsky parlament
PHOTO: redakcia/dub.

Mala by  EÚ v dôsledku údajného sledovania bankových údajov občanov EÚ, spravovaných spoločnosťou SWIFT, zo strany Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) pozastaviť dohodu s USA o programe sledovania financovania terorizmu (TFTP)? Táto otázka bude predmetom nezáväzného uznesenia, o ktorom budú  poslanci hlasovať v stredu. V rozprave 9. októbra komisárka Malmströmová uviedla, že nemá v úmysle navrhnúť pozastavenie dohody.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

Poslanci chcú prísnejšie kontroly implantátov a protéz

Poslanci EP v utorok, v nadväznosti na škandály týkajúce sa prsných implantátov a náhrad bedrových kĺbov, vyzvú na sprísnenie monitorovania, posilnenie certifikačných orgánov a zlepšenie sledovateľnosti  vadných zdravotníckych prostriedkov. Výbor pre verejné zdravie tiež navrhuje spísniť pravidlá pre diagnostické prostriedky in vitro, ktoré sa používajú napríklad pri tehotenských, HIV a DNA testoch.Navrhované pravidlá by mali vyrovnať rozdiely vo výklade existujúcich pravidiel, posilniť ochranu verejného zdravia a sledovateľnosť zdravotníckych prostriedkov.

Aung San Su Ťij po 14 rokoch prevezme Sacharovovu cenu

Barmská/mjanmarská bojovníčka za ľudské práva a vodkyňa parlamentnej opozície Aung San Su Ťij bude môcť v utorok napoludnie v Štrasburgu konečne prevziať Sacharovovu cenu, ktorú jej EP udelil v roku 1990. Po slávnostnom odovzdaní bude nasledovať tlačová konferencia o 12:30. Politička bola prepustená z domáceho väzenia pred tromi rokmi.

Organizovaný zločin, korupcia a pranie špinavých peňazí: hlasovanie o odporúčaniach EP

Poslanci budú v stredu diskutovať o opatreniach na boj proti organizovanému zločinu, korupcii a praniu špinavých peňazí. V stredu odporúčania, pripravené osobitným Výborom EP, zhrnú vo forme uznesenia, ktoré navrhne akčný plán EÚ pre obdobie 2014-2019. Čelné postavenie v ňom zaujme financovanie organizovaného zločinu a vysporiadanie sa s jeho finančnými aktívami. Pre podvody s DPH prichádza EÚ každý rok odhadom o 100 miliárd eúr, pre korupciu o 1% svojho DPH.

Viac sa dozviete v priloženom videu. (slovenské titulky)

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices