Metro v Bratislave nebude. Eurofondy zaplatia električku

starý most
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Tak a už je to definitívne. Bratislava nebude mať metro! Znie to ako zlá správa, ale práve metro by mal nahradiť iný dopravný prostriedok. Radnica dnes podpísala dôležitú zmluvu, vybavila si výnimku a získala peniaze z eurofondov.

Mesto Bratislava a konzorcium firiem na čele so spoločnosťou Eurovia totiž za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatka podpísali zmluvu na výstavbu električkovej trate cez Starý most. Tento významný mestský projekt bude spolufinancovaný z eurofondov cez Operačný program Doprava.

„Dnes stojíme na začiatku novej éry bratislavského Starého mosta. Na svoje plné využitie pre mestskú hromadnú dopravu čaká tento most už desaťročia. Veľmi sa teším, že do Petržalky sa bude dať opäť cestovať električkou, aj keď celkový efekt projektu sa ukáže až po dobudovaní druhej etapy – električkovej trate po Janíkov dvor. Aj na druhú časť projektu sa budeme uchádzať o peniaze z eurofondov, ktoré bude mať Slovensko k dispozícii od roku 2014,“ povedal Ján Počiatek.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Na základe predbežných rokovaní s Európskou komisiou (EK) a technickými poradcami EK JASPERS považuje ministerstvo dopravy tento projekt za dostatočne pripravený. Schválenie projektu zo strany JASPERS sa očakáva v nasledujúcich týždňoch. Rozhodnutie zo strany JASPERS je poslednou podmienkou predloženia Žiadosti o nenávratný finančný príspevok na ministerstvo dopravy. Následne môže byť projekt predložený na EK.

Viac informácií, ako aj o farbe mostu, sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices