Minister obrany Glváč v Bruseli: Klesajúce rozpočty sú čím ďalej väčší problém

nato
PHOTO: Flickr.

Minister obrany SR Martin Glváč rokoval v Bruseli s ministrami členských krajín NATO. Kybernetická obrana, reformy v Aliancii, protiraketová obrana či iniciatíva prepojených síl boli témami dnešného zasadnutia ministrov obrany. “Diskutovali sme, ako dokážeme spoločnými krokmi zefektívniť naše úsilie tak, aby sme v čo najväčšej miere dokázali prekonať dopady klesajúcich rozpočtov na obranu. Klesajúci rozpočet na obranu nie je iba problémom Slovenska,” uviedol po rokovaní minister Glváč.

Ako ďalej vysvetlil cieľom je vybudovať také obranné spôsobilosti, aby bolo NATO schopné adekvátne reagovať, a to aj na novovznikajúce hrozby, akou je napríklad kybernetický útok. “Aliancia kladie problematike obrany kybernetického priestoru mimoriadny význam a od summitu v Chicagu sa v tejto oblasti urobilo naozaj veľa. Ku koncu mesiaca by malo byť spustené Centrum NATO na reakciu pri počítačových incidentoch,” uviedol šéf slovenského rezortu obrany.

V oblasti protiraketovej obrany podľa ministra obrany Martina Glváča Slovensko pokračuje v zmysle stanovených plánov na summitoch v Lisabone a aj v Chicagu. Podľa neho v súčasnosti diskutujeme o viac technických otázkach “ako je system riadenia a velenia, zapojenie partnerov mimo NATO. Cieľom je však vybudovať silnú spôsobilosť, ktorá búde slúžiť na ochranu našich obyvateľov pred prípadným útokom,” dodal šéf rezortu obrany.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes ministrov obrany informoval o predbežných záveroch rôznych reformných iniciatív.  V oblasti reform gentúr NATO, reform veliteľstva NATO, či v oblasti zdrojov došlo k výraznému šetreniu finančných prostriedkov, ktoré je možné využiť pri budovaní spôsobilostí.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices