Odzvoní pochybným šmejdom v obchodoch? Európska komisia pripravuje čiernu listinu firiem

nebezpečné hračky
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Nekvalitné výrobky, či nebezpečné hračky. Aj s týmto sa stretávame v našich obchodoch. Nové pravidlá by ale mali urobiť poriadok nielen v regáloch, ale aj s výrobcami týchto pochybných tovarov. Zákazník by mal vedieť o tom, čo kupuje, čo najviac – vrátane informácií o riadnom otestovaní.

To si myslí Výbor pre vnútorný trh, ktorý schválil dva návrhy zákonov, týkajúcich sa  bezpečnosti výrobkov a dohľadu nad trhom. Mali by nahradiť aktuálnu smernicu o bezpečnosti. V prvom rade sa musíme dozvedieť, odkiaľ vlastne tovar pochádza, aj v prípade, že ho európsky distribútor priviezol z tretej krajiny. Momentálne totiž nie je možné vystopovať pôvod až pri desiatich percentách výrobkov, ktoré sa pre svoju kvalitu ocitli v celoeurópskom varovnom systéme. Podľa poslancov bude nové, prísnejšie označovanie pôvodu viesť k zlepšeniu sledovateľnosti. Ak tovar vyrobili vo viacerých krajinách, uvedie sa za spojením „made in“ ten štát, kde bol spracovaný finálne alebo kde sa spracovala najpodstatnejšia časť.

Pre zvýšenie bezpečnosti a lepšiu informovanosť spotrebiteľov navrhli poslanci zavedenie ďalšej značky, ktorá bude zatiaľ dobrovoľná. Na štítku bude v prípade splnenia všetkých podmienok uvedené „EU safety tested“, čo bude pre kupujúceho signál, že výrobok prešiel prísnymi kontrolami bezpečnosti.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Ak sa ukáže, že na trh predsa len prekĺzol výrobok, z ktorého sa vykľulo nebezpečenstvo, nové zákony by mali umožniť konať rýchlejšie pri jeho stiahnutí z obchodov. Poslanci sa rozhodli, že distribútorov a výrobcov takýchto „šmejdov“ treba tiež prísne potrestať – prísnejšie ako doteraz. Veria, že vyššími pokutami odradia špekulantov.

Komisia by tiež mala vypracovať verejnú, celoeurópsku čiernu listinu firiem, ktoré opakovane uviedli na trh nebezpečné výrobky. Vzniknúť by mal aj iný zoznam – zranení, či problémov, ktoré zákazníkom takýto tovar spôsobil.

 

 

O nin

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices