Európsky parlament schválil korekciu rozpočtu pre tento rok

Európsky parlament
PHOTO: Flickr.

Európsky parlament schválil dodatočných 2,7 miliardy eur pre rozpočet EÚ na rok 2013. V poradí už šiesta korekcia rozpočtu EÚ bola potrebná z dôvodu nižších príjmov z dovozných ciel vyberaných na vonkajších hraniciach EÚ, ako sa pôvodne predpokladalo.
Predpoklady štatistického úradu EÚ, Eurostat, ktoré schválili členské štáty únie, sa nepotvrdili, čo znamená, že dorovnanie spoločného rozpočtu pôjde na úkor dodatočných národných príspevkov.

Začiatkom tohto týždňa Výbor EP pre rozpočet schválil opravný rozpočet, čo sa na poslednú chvíľu podarilo dosiahnuť po výzvach predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa. Barroso v pondelok (21.10.) varoval, že komisia v polovici novembra už nebude môcť platiť účty v prípade, že sa nepodarí presadiť opravný rozpočet.

Predseda parlamentného rozpočtového výboru Alain Lamassoure v stredu zdôraznil, že suma 2,7 miliardy eur nemá súvislosť s ďalšími dvoma návrhmi na korekciu rozpočtu únie.

Viac..  Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Ide o korekcie na pokrytie rozpočtového deficitu na strane výdavkov v roku 2013 (3,9 miliardy eur) a na pokrytie povodňových škôd v Nemecku, Rakúsku a Česku a následkov sucha v Rumunsku (400 miliónov eur).

Informáciu priniesol komerčný portál spravodajskej agentúry TASR www.teraz.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices