Machinácie pri humanitárnej pomoci. Audítori EÚ zistili množstvo pochybení

humanitárna pomoc
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Medzinárodným audítorom sa nepozdáva akým spôsobom sa nakladá s miliónmi eur, ktoré dostávajú krajiny po katastrofách. Po cunami v roku 2004 dostali krajiny juhovýchodnej Ázie 14 miliárd dolárov na obnovu zničených krajín. Milióny sa však stratili a krajiny doteraz nevedia vysvetliť na čo sa peniaze použili.

Medzinárodná organizácia najvyšších kontrolných inštitúcií INTOSAI preto navrhuje transparentnejšiu humanitárnu pomoc, aby sa už nestávalo, že peniaze sa strácajú. Systém, ktorý navrhuje INTOSAI má za úlohu kontrolovať tok peňazí, ktoré dostanú krajiny na obnovu po katastrofách. Má takisto znížiť byrokraciu pri žiadostiach o vyplácanie.

„Chceme, aby podpora pre obete katastrof bola transparentná a efektívna. Daňoví poplatníci musia vedieť, že ich peniaze sú využívané efektívne“, povedal de Vries Gijs, člen Európskeho dvora audítorov. Iniciatívu víta aj Svetová banka. Viac ako 160 vlád a organizácií už teraz zverejňuje tieto informácia prostredníctovm Medzinárodnej iniciatívy pre transparentnosť poskytovania medzinárodnej pomoci (IATI). Systém INTOSAI bude so spomínaým programom kooperovať.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Organizácia Spojených národov odhaduje, že v rokoch 1992 – 2011 katastrofy zabili 1,3 milióna ľudí, pričom ekonomické straty sa vyčíslujú na 2 bilióny dolárov. Len v minulom roku predstavovali straty takmer 18 miliárd dolárov, pričom takmer 13 zaplatili Vády v rámci humanitárnej pomoci.

Progam INTOSAI je navrhnutý tak, aby poskytovatelia mali jasný prehľad kam a na aké účely peniaze pôjdu. Príjemcovia budú musieť vypracovať presné tabuľky na čo boli peniaze použité. Tieto tabuľky budú mať potom k dispozícii audítori, ktorých úlohou bude preveriť ich správnosť.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices