Verejný dlh naďalej narastá. Každý Slovák dlhuje viac ako 7700 eur, na priemer EÚ sa nechytáme

verejný dlh v EÚZadlženosť Slovenska postupne narastá. Nič na tom nezmenil ani druhý tohtoročný kvartál, kedy podľa najnovších údajov Štatistického úradu EÚ [Eurostat] dosiahol verejný dlh Slovenska 41,6 mld. EUR, čo predstavuje 58,0 % HDP. Dlh nášho štátu tak v druhej štvrtine roka pokoril hneď dve latky, ktoré stanovuje zákon o dlhovej brzde, a to 55 % aj 57 % HDP.

Podľa Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR sa však Slovensku do konca roka 2013 podarí znížiť úroveň verejného dlhu na 54,3 % HDP vďaka riadnym splátkam a plánovanému spätnému odkupu dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok. Najvyšší verejný dlh v prepočte k výkonu ekonomiky evidovalo aj v druhom štvrťroku 2013 Grécko. Krajina, ktorá v marci 2012 pristúpila k reštrukturalizácii svojho dlhu a znížila mieru zadlženia zo 170,3 % HDP na 136,5 % HDP, je už výškou dlhu opäť na dohľad úrovniam spred výmeny dlhopisov. V druhom štvrťroku 2013 dosiahol verejný dlh Grécka 169,1 % HDP.

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, dlh vyšší ako celoročný výkon ekonomiky pritom vykázala ešte ďalšia štvorica ekonomík – Taliansko, Portugalsko, Írsko a Belgicko. Cyprus, ktorý v marci 2013 získal od svojich medzinárodných partnerov záchranný úver, hranicu 100 % HDP výškou svojho dlhu len tesne podliezol.

Najnižší verejný dlh v pomere k HDP vykázalo aj na konci júna 2013 Estónsko a to na úrovni 9,8 % HDP. Nižšiu mieru zadlženia ako Slovensko evidovala celkovo desiatka krajín európskej 28 – čky, vrátane našich susedov z Českej republiky [46,5 % HDP]. Verejný dlh Poľska bol nepatrne vyšší ako ten náš [na úrovni 58,3 % HDP], zadlženosť Maďarska predstavovala 81,6 % HDP a v rámci regiónu V4 tak bola najvyššia.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európska únia ako celok dosiahla na konci druhej štvrtiny roka 2013 verejný dlh na úrovni 86,8 % HDP, dlh krajín platiacich eurom bol ešte vyšší a to na úrovni 93,4 % HDP eurozóny. Názornejší pohľad na verejný dlh nám poskytuje jeho prepočet na obyvateľa, teda to, čo by za štát musel zaplatiť každý z nás. Kým dlh nášho štátu predstavuje 7,7 tis. EUR na hlavu, tak v eurozóne to je až 26,8 tis. EUR.

Najvyšší dlh v prepočte na obyvateľa k polroku 2013 zaznamenalo Írsko a to viac než 44,6 tis. EUR. Približne 35 tis. EUR dlží za svoj štát aj každý Belgičan a Talian. Zaujímavo tiež vyznieva fakt, že v prepočte verejného dlhu na hlavu dlžia za svoj štát viac Francúzi ako Gréci. Najmenej štát dlží v prepočte na obyvateľa v Bulharsku, kde na hlavu pripadá dlh na úrovni menej ako tisíc eur.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices