Hollande a Fico
PHOTO: redakcia.

Francúzsky prezident Hollande: Do eurozóny ste vstupovali v ťažkom období, ale zvládli ste to

Hollande a Fico
PHOTO: redakcia.

Prezident Ivan Gašparovič dnes dostal najvyššie francúzske vyznamenanie. Prevzal si ho priamo z rúk francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý zavítal na svoju historicky prvú návštevu Slovenska. A ako nás vidí Francúzsko? Ako silného partnera, ktorý vstupoval do eurozóny vo veľmi problémovom období.

 

 

Gašparovič má vyznamenia ako Štefánik

Prezident Francúzskej republiky François Hollande, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, dnes slovenskej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi udelil najvyššie francúzske vyznamenanie – Veľký kríž Čestnej légie. Gašparovič francúzskemu prezidentovi udelil najvyššie štátne vyznamenanie Slovenska – Rad Bieleho dvojkríža I. triedy.

Národný rad Čestnej légie je hlavné francúzske štátne vyznamenanie, ktoré založil Napoleon Bonaparte v roku 1802. Národný rad Čestnej légie zahŕňa tri stupne – Rytier, Oficiér a Komandér a dve hodnosti – Veľký oficiér a Veľký kríž. Nositeľom vyznamenia je Milan Rastislav Štefánik aj slovenský diplomat Ján Kubiš.

Historicky prvá návšteva

Návšteva francúzskeho prezidenta je vôbec prvou v moderných dejinách Slovenskej republiky. „Je to tak trochu symbolické, že prezident Francúzska neprichádza len v rámci 20. výročia vzniku Slovenska, ale aj 95. výročia vzniku Československa, kde Francúzsko zohralo veľmi významnú úlohu,“ povedal po spoločnom rokovaní s Hollandom Gašparovič. Vyzdvihol, že Francúzsko je pre nás strategickým partnerom, s ktorým chceme rozvíjať spoluprácu v hospodárskej, kultúrnej, školskej i vedeckej oblasti.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Minister zahraničných vecí Francúzska Laurent Fabius a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dnes podpísali Akčný plán Strategického partnerstva na roky 2013 – 2018. Cieľom plánu je všestranný rozvoj obojstranne prospešnej partnerskej spolupráce medzi oboma krajinami. Prezident Hollande pripomenul, že obe krajiny majú za sebou kus spoločnej histórie nielen z obdobia prvej, ale aj druhej svetovej vojny. Slovensko podľa jeho slov za posledných 20 rokov prešlo veľký kus cesty.

Slovensko očami Francúzska

„Máte stabilné inštitúcie, máte demokratické zriadenie, máte menovú stabilitu a hospodársku dynamiku,“poznamenal Hollande. Slovensko podľa neho vstupovalo do eurozóny vo veľmi problémovom období. „Ale môžem potvrdiť, že za posledný rok a pol sa Slovensko skutočne podieľalo aktívne na riešení problémov v eurozóne,“

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices