Na operáciu môžete už aj do zahraničia, celoeurópsky termín nestihla jedine Česká republika

BRATISLAVA – Cezhraničná zdravotná starostlivosť sa čochvíľa stane realitou! Je pravda, že zákon už platí, ale stále čakáme na vyhlášku ministerstva zdravotníctva s konkrétnymi úkonmi, ktoré Vám plne preplatia slovenské zdravotné poisťovne. Vydať by ju mali už o niekoľko dní.

Operácia za hranicami

Operáciu budete môcť podstúpiť v celej Európskej únii! Zaplatí to dokonca domovská a teda slovenská poisťovňa. Hovorí o tom smernica Európskej komisie, ktorú už museli prijať všetky krajiny únie.

„Ak občan zistí, že určité zdravotnícke zariadenie hneď za hranicami poskytuje určitú nadštandardnú liečbu, je to právo každého občana, aby túto možnosť využil,“ informuje hovorca zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Naše ministerstvo zdravotníctva už o pár dní plánuje zverejniť jednotlivé diagnózy, s ktorými sa budete môcť vybrať do zahraničia.

Zaplatia aj vašu liečbu

Operáciu vám preplatí domovská krajina, ale len do takej výšky, do akej by stála na Slovensku. Rozdiel si budete musieť doplatiť sami. Pokračovanie liečby vám bude musieť potom zabezpečiť opäť domovská krajina. A to bez ohľadu na to, v ktorej krajine sa liečba začala.

Vysvetlime si to na jednoduchom príklade. Pokiaľ by operácia bedrového kĺbu stála na Slovensku 5 000 eur a v Rakúsku 6 tisíc, celú tisícku budete musieť v hotovosti doplatiť v rakúskej nemocnici.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Už o pár dní bude platiť vyhláška

Už o pár dní, prvého novembra, začne platiť vyhláška ministerstva zdravotníctva, v ktorej je zoznam úkonov, ktoré vám bude musieť vopred schváliť zdravotná poisťovňa. Následne budete môcť absolvovať operácie v ktorejkoľvek krajine Európskej únie.

Česká republika termín nestihla

Európsku smernicu museli prijať všetky členské štáty únie najneskôr do 25.10.2013. Slovensko tak urobilo ešte pred mesiacom, avšak Česká republika tak neurobila najskôr pre pád Vlády a následne pre predčasné voľby. Pre zmeškaný termín sa tak situácia pre ČR môže skončiť až žalobou zo strany Európskej komisie. Smernicu sú totiž naši západní povinní prijať.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk

 

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices