šefčovič a štefanec
PHOTO: redakcia.

Rozhodnutie o Ukrajine sa blíži

šefčovič a štefanec
PHOTO: redakcia.

Na pravidelnom stretnutí Výborov pre európske záležitosti všetkých národných parlamentov v predsedajúcej krajine, dnes v litovskom Vilniuse, bola jednou z ústredných tém príprava summitu na tému Východného partnerstva. Pat Cox, bývalý predseda Európskeho parlamentu, informoval o svojej monitorovacej misii na Ukrajine.

 

Počas svojich 22 návštev sa opakovane stretol s prezidentom Janukovičom, väznenou expremiérkou Tymošenkovou a najvyššími predstaviteľmi justície a sústredil sa na tému selektívnej justície v krajine a aplikácie sovietskeho modelu justície na politické rozhodnutia. Vyriešenie situácie okolo väznenej expremiérky je jednou zo zásadných podmienok podpisu Asociačnej dohody EÚ a Ukrajiny, ktoré sa očakáva na pripravovanom summite vo Vilniuse.

V mnohých príspevkoch na stretnutí bol odsúdený tlak Ruska na Ukrajinu pri ich historickom rozhodnutí. Ivan Štefanec, podpredseda VEZ, ocenil prácu P. Coxa a A. Kwasznievskeho na Ukrajine a ich prínos pre potrebný úspech summitu vo Vilniuse a zároveň pripomenul potrebu vyčlenenia dostatočných zdrojov pre program Východného partnerstva.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie, sa vo svojom prejave sústredil na analýzu kľúčových faktorov pre splnenie cieľov Stratégie 2020. Osobitná diskusia sa týkala aj nezamestnanosti mladých ľudí, ktorých je v súčasnosti v EÚ až 23%. Ivan Štefanec v tejto súvislosti zdôraznil potrebu pružnejšieho pracovného práva, nižšieho daňového zaťaženia a menšej administratívy na úkor menej užitočného ďalšieho prerozdeľovania európskych zdrojov.

 

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices