Slovensko upadá. Dosiahli sme historicky najhorší výsledok!

muž na lavičke
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Strácame na atraktivite a padáme. Nie priamo my ako Slováci a najmä nie Slovenky, ale krajina ako celok. A to z pohľadu podnikateľskej atraktivity. V celosvetovom hodnotení Svetovej banky sme sa prepadli o šesť priečok a skončili zatiaľ historicky najhoršie. V EÚ najlepšie skončilo Dánsko.

 

Slovensko prepadlo

V hodnotení podnikania sa Slovensko prepadlo. Najlepšie podmienky pre podnikateľov sú podľa prieskumu v Singapúre, Hongkongu, na Novom Zélande a v USA. V Európskej únii je to najlepšie v Dánsku. Slovensko skončilo na 49. priečke. Čo je však horšie, sme na tom historicky najhoršie. Oproti roku 2012 sa Slovensko prepadlo  o 6 priečok. Podľa hodnotenia za to môže predovšetkým zhoršenie registrácie podnikov, či zmena zákonníka práce. Všetky tieto zmeny pripravila Vláda Roberta Fica.

Plusy a mínusy

Najhoršie sme na tom v rámci ochrany investorov a v cezhraničnom obchode a platenia daní. To sú všetko priečky, ktoré sa najhoršie prepadli v medziročnom porovnaní. Naopak najlepšie sme na tom v oblasti registrácie nehnuteľností.V rámci skupiny V4, napriek tomu že sme sa prepadli, nie sme na tom až tak zle. Pred nami sú Poliaci, za nami sa umiestnili Maďari.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Hodnotenie svetovej banky nie je jediné kritérium, na základe ktorého sa investori rozhodujú. Rozhodne však nejde o zanedbateľnú inštitúciu, takže historicky najhoršia priečka nepoteší. Podnikateľské prostredie je dôležité pre všetkých, lebo podnikatelia sú tí, ktorí vytvárajú pracovné miesta. Kompletný prieskum si môžete pozrieť na stránkeSvetovej banky.

Viac informácií ak o aj rebríček hodnotenia nájdete na spravodajskom portáli Noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices