Diaľnice v Nemecku môžu byť pre cudzincov spoplatnené, rozhodol Brusel!

diaľnica
PHOTO: Flickr.

Podľa práva Európskej únie nesmie byť žiadny z jej členov zvýhodňovaný oproti ostatným. Princíp „sme si rovní“ sa však podarilo Nemcom obísť. Obyvatelia Nemecka totiž dostanú zvýhodnenú známku, ktorá bude možno aj zadarmo. Cena by sa znížila o sumu, ktorú odvádzajú na dani z motorového vozidla.

Podľa údajov z roku 2012 nemecká diaľničná sieť meria 12 845 km a je tretia najväčšia na svete. Jej spoplatnenie podľa odhadov prinesie 900 miliónov eur od cudzincov. 10 dňová známka by mala stáť 10 eur, celoročná rovných 100 eur. Podľa týždenníka Der Spiegel krajina potrebuje ročne 7,2 miliardy eur na údržbu cestnej a železničnej siete.

Za spoplatnenie ciest je predovšetkým nemecká bavorská kresťanská únia (CSU). Podporu našli aj u širokej verejnosti, keď o platení za diaľnice hovorili ešte pred voľbami. Na druhej strane stojí strana sociálnej demokracie (SPD), ktorá spoplatnenie diaľnic odmieta. Rovnaký názor má aj Angela Merkelová, ktorá je proti diaľničným poplatkom. Nemecko je pritom posledná krajina, ktorá nespoplatnila diaľnice.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

O red

Odporúčame pozrieť

spotrebice

Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Máte pokazenú práčku, mixér, či telefón a radi by ste si ho dali opraviť? Lenže …

Consent choices